Hlavní obsah

Smrt zastínila triumf. Norské běžkyně na stupních vítězů plakaly smutkem

Olympijská vítězka obyčejně roní slzy štěstí. Po dnešním skiatlonu běžkyň na lyžích závodnice na stupních vítězů rovněž plakaly, ale z tváří vítězné Marit Björgenové a třetí Heidi Wengové se dal vyčíst zármutek. Všechny norské reprezentantky totiž zasáhla tragédie jejich kolegyně Astrid Uhrenholdtové Jacobsenové, které v pátek nečekaně zemřel bratr.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Norky Björgenová a Wengová plakají nad osobní ztrátou své kolegyně při slavnostním ceremoniálu olympijského skiatlonu.

Článek

"Milované holky. Jste má síla, v dobré i zlém. Díky za podporu. Budu vám navěky vděčná, ať už přinesete nějaké medaile, nebo ne," přála zdrcená Jacobsenová svým reprezentačním kolegyním hodně zdaru před startem skiatlonu prostřednictvím svého twitterového účtu.

A ženy červeno-modro-bílých kombinézách jely pro svou kamarádku. Nakonec jen Švédka Kallaová dokázala rozbít trojblok Björgenová, Wengová a Johaugová a vklínila se na druhé místo. "Je to pro nás nesmírně náročné, bolestivé," řekla čtyřnásobná olympijská vítězka Björgenová norské televizi krátce po vítězném finiši skiatlonu, v němž obhájila prvenství z Vancouveru. Na stupních vítězů pak spolu s Wengovou nezadržely slzy.

"Bylo to jako ze špatného snu, když jsme se tu zprávu dozvěděly. Astrid měla s bratrem krásný vztah, je to pro ni těžké, ale zvládá to skvěle. Pro nás dnes nebylo vůbec jednoduché závodit," plakala Therese Johaugová, v cíli těsně čtvrtá. "Rychle si uvědomíte, že lyžování není nejdůležitější věcí v životě," dodala.

Reklama

Související témata: