Hlavní obsah

VIDEO: Sotva Březina přiletěl domů z Ameriky, už se zase posouval v čase do Soči

Praha

Složitý přesun přes několik časových pásem během 24 hodin musel zvládnout krasobruslař Michal Březina. S trenérem Viktorem Petrenkem trénovali od poloviny ledna v New Jersey a ještě než se z Prahy v úterý ráno vydal český reprezentant na téměř čtyřhodinovou cestu v olympijském speciálu, musel absolvovat pondělní přelet z Ameriky domů.

Rozhovor s krasobruslařem Michalem Březinou před odletem do Soči.Video: Sport.cz

 
Článek

Na letišti v Kbelích pak ani pořádně nevěděl, kolik je hodin. „Asi mi ještě den, dva potrvá, než si zvyknu, ale jinak bych výraznější aklimatizační potíže nečekal," uvažuje čtvrtý muž z nedávného ME v Budapešti.

Odpadly mu ale starosti s balením. „Nechal jsem všechno zabalené, jak jsem přiletěl z Ameriky. Takže jsem akorát přibalil pár věcí, co jsme dostali z olympijské vybavení a pro štěstí jsem si vzal svoje oblíbené brusle. Tak snad mně přijdou," usmál se unaveně.

V Soči Březina ještě nikdy nebyl, halu zná jen z fotek. „Bylo tam sice před rokem finále Grand Prix, ale tam jsem se o jedno místo nedostal, takže nemám vůbec tušení, jak to v dějišti olympiády vypadá," uvažuje český krasobruslař, jenž se bude snažit rychle zvyknout na neznámé prostředí. „Hlavně na osvícení a jak jsem viděl, tak hala je celá modrá, což je složité. Nejen pro orientaci při odrazu, ale hlavně v rotaci, když člověk potřebuje otevřít skok a neví, z které strany se odrazil," naznačuje možné těžkosti.

Nominaci Pljuščenka neřeší

Na kontinentálním šampionátu Březinovi jen těsně unikla medaile, jenže na ZOH se mu přidají minimálně tři čtyři vážní konkurenti ze zámoří. Situaci ale ještě zamotala zvláštní ruská nominace, když medailisté mistrovství Evropy Voronov a Meňšov nedostali důvěru a místo nich jede po dlouhé pauze se vracející stříbrný medailista z Vancouveru Pljuščenko. Ten byl nominován jen na základě kontrolního vystoupení před rozhodčími, v němž zvládl mimo jiné dva čtverné skoky.

„Nominaci si Pljuščenko vyjel někde v uzavřené hale a nikdo o tom nevěděl, což chápu, že jeho ruské konkurenty naštvalo. Vedení akorát řeklo, že zajel čistou jízdu a přitom ji nikdo neviděl. Já ale nechci řešit Pljuščenka, rád bych se soustředil hlavně na sebe," vykládá Březina s tím, že Evropa mu pomohla hodně psychicky i fyzicky, protože zajel konečně závod, jaký jezdí v tréninku. „Když na olympiádě slezu z ledu a budu si moct říct, že jsem líp už zajet nemohl, tak budu spokojený bez ohledu na to, kolikátý skončím," prozradil své plány.

Reklama

Související témata: