Hlavní obsah

Soči, den druhý: Sáblíková stříbrná, biatlonistky ani Pančochová medailový sen nenaplnily

Praha/Soči
Aktualizováno

Po senzačním bronzu Jaroslava Soukupa ve sprintu biatlonistů se česká výprava dočkala medailové radosti na olympijských hrách v Soči i v neděli. O další cenný kov se zasloužila rychlobruslařka Martina Sáblíková, která v závodu na 3000 metrů nestačila jen na suverénní Nizozemku Wüstovou. Další naděje vyšly naprázdno: snowboardistka Šárka Pančochová obsadila ve slopestylu páté místo, ve sprintu biatlonistek byla nejlepší českou zástupkyní Veronika Vítková na 16. místě.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Martina Sáblíková bojuje o medaili z tříkilometrové trati.

Článek
Fotogalerie

Pančochová byla v akci jako první z trojice českých snowboardistek, o nichž se hovoří v souvislosti s medailovými plány. Dvanáctičlenné finále slopestylu, jízdy přes překážky s velkými skoky, bylo na programu v neděli před obědem, ale česká závodnice musela nejdříve uspět v ranním semifinále. A stačila jí k tomu nadmíru vyvedená první jízda, v níž porazila soupeřky rozdílem třídy. Podařená byla i první finálová jízda a Pančochová šla do finále v pozici vedoucí závodnice.

Ve druhé jízdě se jí ale po dlouhém letu na druhém skoku zařízla zadní hrana prkna do sněhu a česká závodnice prudce narazila zády a hlavou do tvrdého podkladu. Při pádu jí dokonce praskla helma a Pančochová zůstala otřesená ležet na sněhu. Do prostoru cíle nakonec sjela bez cizí pomoci, medailové naděje se ale musela vzdát, protože soupeřky ve druhé jízdě sbíraly víc bodů. Česká závodnice nakonec skončila pátá a po závodu putovala na kontrolní vyšetření na magnetické rezonanci. To vyloučilo vážnější zranění, a Pančochová by měla stihnout středeční závod v U-rampě..

Sáblíková vstoupila do olympijského kolotoče v Adler areně na kratší z dlouhých tratí, na níž její pozice přece jen není tak dominantní jako na pětce. Na loňském mistrovství světa, jež se jelo právě v Soči, prohrála boj o zlato s Nizozemkou Irene Wüstovou, která ji na této trati porazila i na nedávném evropském šampionátu ve vícebojích v norském Hamaru.

A nakonec měla navrch i pod pěti kruhy. Sáblíková nejprve famózním způsobem smazala nejrychlejší čas Rusky Grafové, vzápětí ale mohla jen užasle sledovat neuvěřitelné představení Nizozemky. Wüstová si v průběhu své jízdy vypracovala téměř třísekundový náskok, a i přes zpomalení v závěru brala zlato rozdílem 1,61 s.

Soukalová selhala už na první střelbě

Narozdíl od mužských kolegů se úvodní závod her českým biatlonistkám nevydařil. Gabriela Soukalová přišla o šanci na solidní umístění hned na první střelbě vleže, kde minula tři terče, a nakonec obsadila 29. příčku. Vítková sice zvládla obě položky bez chyby, ve druhé části trati ji ale opustily síly při běhu a ztratila naději na první desítku. Eva Puskarčíková obsadila 45. pozici, Jitka Landová byla na 50. místě.

Stejně jako ve Vancouveru vyvolala vlnu biatlonové euforie na Slovensku Anastasia Kuzminová. Naturalizovaná Ruska ovládla závod na 7,5 km naprosto suverénně a v cíli měla na stříbrnou Rusku Olgu Viluchinovou náskok téměř dvacet sekund.

Sjezd ovládl překvapivě Mayer

Královskou disciplínou - sjezdem mužů - odstartoval v neděli program alpských lyžařů. Tři a půl kilometru dlouhá trať budila i u ostřílených závodníků respekt a diváci jen tajili dech při extrémně dlouhých skocích, jaké nejsou v běžných závodech Světového poháru k vidění.

Překvapivým vítězem se stal teprve třiadvacetiletý Rakušan Matthias Mayer, který vyhrál o šest setin před Italem Christofem Innerhoferem, další čtyři setiny ztratil bronzový Nor Kjetil Jansrud. Další favorizovaní jezdci skončili v poli poražených: Nor Aksel Lund Svindal musel přijmout hořké čtvrté místo, Američan Bode Miller byl až osmý.

Olympijským vítězem v jízdě na saních se stal opět Němec Felix Loch, který obhájil zlato z her ve Vancouveru. Stříbro vybojoval při rekordní účasti na sedmé olympiádě Rus Albert Demčenko a díky bronzu má už šestou medaili z OH Ital Armin Zöggeler. Český reprezentant Ondřej Hyman zopakoval 25. místo z her ve Vancouveru.

Olympijská premiéra pro Rusy

Olympijské zlato ze závodu ve skocích na lyžích na středním můstku vybojoval Polák Kamil Stoch. Lídr průběžného pořadí Světového poháru suverénně vyhrál obě kola závodu a triumfoval s bezmála třináctibodovým náskokem před Slovincem Peterem Prevcem. Bronz putuje do Norska zásluhou úřadujícího mistra světa na středním můstku Anderse Bardala.

Z českých skokanů na lyžích byl v Krasné Poljaně nejlepší Roman Koudelka, který si po 24. příčce z prvního kola ve druhém polepšil a obsadil 16. místo. Jakub Janda skončil devatenáctý a Jan Matura třiadvacátý. Lukáš Hlava se do druhého kola závodu neprobojoval.

Ruští krasobruslaři získali na olympijských hrách v Soči první zlato pro pořadatelskou zemi. Už před volnými tanci si zajistili triumf v premiérové soutěži družstev. Volné jízdy, do nichž v řadě ostatních týmů nastoupili náhradníci, vyhráli Jevgenij Pljuščenko a Julia Lipnická. V závěrečných tancích je pak doplnili třetí příčkou Jelena Ilinychová a Nikita Kacalapov.

Rusové díky tomu nasbírali celkem 75 bodů a stříbrnou Kanadu za sebou nechali o deset bodů. Bronzové medaile získali Američané, kteří za zámořskými rivaly zaostali o pět bodů.

Reklama

Související témata: