Hlavní obsah

Výherní kombinace hry Texas Hold'em

Přehled výherních kombinací hry Texas Hold'em.

Foto: Flickr

Ilustrační obrázek

Článek

Royal Flush (královská postupka)

Nejvyšší pokerová kombinace - pět po sobě jdoucích karet v barvě, od desítky po eso. Na její získání může i velice aktivní hráč čekat několik let, někteří se jí nedočkají dokonce celý život.

Straight flush (postupka v barvě)

Pět karet stejné barvy jdoucích hodnotově za sebou.

Poker (quads, four of a kind, čtveřice)

Čtyři karty stejné hodnoty doplněné jednou kartou, kterou v pokerové terminologii označujeme jako kicker. Jestliže hráč drží v ruce minimálně jednu z karet čtveřice, není možné dělení banku, protože neexistuje druhá stejně hodnotná kombinace. V případě, že se čtveřice nachází mezi společnými kartami, vyhrává hráč držící nejvyšší pátou kartu (onen výše zmíněný kicker). Pak vyhrává hráč, jehož kickerová karta má vyšší hodnotu.

Full house

Kombinace jedné trojice a jednoho páru. O vítězi rozhoduje výška trojice, při rovnosti trojic rozhoduje vyšší dvojice.

Příklad: Při společných board kartách A-A-8-9-9 a kartách hráčů A-6, resp. A-7 dochází ke splitu, neboť oba hráči mají nejvyšší pětikaretní kombinaci A-A-A-9-9. Indikátorem síly fullhousu je vždy trojice, a proto kombinace Q-Q-Q-5-5 je silnější než T-T-T-5-5. Kombinace J-J-J-7-7 je silnější než J-J-J-2-2.

Flush (barva)

Kombinace jakýchkoliv pěti karet ve stejné barvě. Sílu flushe určuje hodnota nejvyšší karty. Pokud jsou nejvyšší karty stejné, pak rozhoduje hodnota druhé, třetí, čtvrté nebo páté karty. O síle flushe vždy rozhoduje nejvyšší karta.

Příklad: Kombinace Ah, Kh, 8h, 6h, 5h je silnější než kombinace Ah, Kh, 7h, 3h, 2h.

Postupka (straight)

Pět karet jdoucích hodnotově za sebou, které mají různou barvu. Eso hraje jak pro A-K-Q-J-T, tak i 5-4-3-2-A. Rozhodující u postupky je vždy její nejvyšší karta. To znamená, že postupka složená z karet A-2-3-4-5 je slabší než kombinace 2-3-4-5-6.

Trojice (set/trips)

Tři karty stejné hodnoty, které jsou doplněny dvěma kickery. Kickery rozhodují při rovnosti trojic - je-li hodnota prvního kickeru stejná, pak rozhoduje hodnota toho druhého.

Příklad: A-A-A-Q-J je lepší než K-K-K-Q-J, 9-9-9-Q-J je lepší než 9-9-9-4-3.

Dva páry

Kombinace dvou párů stejné hodnoty a kickeru. Rozhoduje hodnota nejvyššího páru, poté druhého páru a posledním ukazatelem síly je kicker.

Příklad: A-A-J-J-K je lepší než Q-Q-J-J-K, A-A-4-4-3 než K-K-Q-Q-J.

Pár

Dvě karty stejné hodnoty. O síle kombinace rozhoduje hodnota páru a poté klasicky tři kicker karty.

Příklad: Q-Q-K-7-5 je vyšší než Q-Q-T-7-5, K-K-A-9-5 je vyšší než J-J-A-9-5.

High card

Pokud se hráči nepodaří složit ani jednu z výše zmíněných kombinací, rozhoduje o zisku potu nejvyšší karta. Pokud je nejvyšší karta stejná, tak se porovnává druhá, třetí a analogicky dále.

Seznámili jste se už s pravidly Texas Hold'em?

Reklama