Hlavní obsah

RECENZE: Běžecký rok. Aneb s úsměvem se běhá líp. Před tím neutečete!

Praha

Trápí vás běhání, nemůžete překonat čas, kilometry, lenost, najít odvahu? Nemáte problém, protože existuje lék, který získáte bez předpisu. Jde o knihu Běžecký rok. Aneb s úsměvem se běhá líp, kterou sepsala běžecká dvojice Miloš Škorpil a Milan Kůtek. Jak se v ní píše - běh i legrace uzdravují, spojují, pomáhají. Proto možná menší upozornění pro škarohlídy a vážné tváře, tady se běhá podle jiných pravidel.

Foto: Archiv autorů

Běžecký rok. Aneb s úsměvem se běhá líp. Kniha, která překvapí, to je jisté.

Článek

Na sto padesáti stránkách vám bude předložena běžecká hra s hravým českým jazykem, kde se nebudete nudit. Tedy nečíst před spaním, protože nebudete moci leckdy uklidnit bránici. I přesto se dočkáte zasvěcených rad, jak si vést tréninkový plán a proč. Ale klasickou formu nečekejte, protože při psaní pánové měli formu.

Běžecký rok je rozdělen do čtyř hlavních kapitol, nabízí pohledy a rady, které se vymykají. Někdy snad nejsou ani z naší galaxie. A to můžete listovat, jak chcete. Čtyřicet příběhů přečtete jistě ve sprinterském tempu, určitě je ale dobré vložit občas výklus.

Každý běžec si nese v běžecké torně své znamení. Zde se dozvíte, co jste vlastně zač. Pro příklad Ryba: „Při tréninku jenom mlčí jako ryba a nereptá na dávky tréninkového plánu, může se stát štikou startovního pole. Tedy pokud se na ní náhodou neprovalí, že poslala pořadatelům nějaké kapříky." A pokud jste Panna, těšte se.

Maratón se běhá v maratonkách. Ale co půlmaratón

Jestliže si hovíte v přirovnáních a dobrých radách, tak po těchto se rozběhnete k velkým výkonům. Možná zjistíte, že jste doběhli do země, kde dnes neznamená včera. Tady jde už o zítra. „K pravidelnému běhání je potřeba mít pouze kecky a nemít kecy." Někdy je dobře je i mýt. „Že mám maratón běžet v maratonkách, to je mi celkem jasné. Ale co půlmaratón?"

Kdo by si myslel, že bude chybět největší český běžec, může být v klidu, nemusí sahat po uklidňující pilulce, kterou nepochybně vymyslel jistě také on v polední tréninkové pauze. Jára Cimrman tu je. Jak jinak - běžel, když se psala historie. Dokonce na jeho počest padla myšlenka přejmenovat maratón na Járathon. „To Cimrman ve své skromnosti odmítl. Rozhodl se však uspořádat PIM – Pražský imitační maraton, který startoval v Tróji a končil v Athénské ulici," jsou si jisti autoři.

Když už jsme u maratónu, mety, která je pro běžce metou velikou, dozvíte se i návody, co si zpívat při těchto dvaačtyřiceti kilometrech. Zakázáno jest: „Skončili jsme jasná zpráva. Lásko, mně ubývá sil." Naopak je doporučena tato tvorba: „To musím zvládnout sám. Nonstop a Šlapej dál."

Pohádka o Mrazíkovi a nepovolených prostředcích

Bez bot a tkaniček se na trati neobejdete, pokud neběháte naboso. Takže. „Kdo chce běžet na špici a být vůdcem startovního pole, musí si uvázat uzel vůdcovský. Dračí smyčku si pochopitelně uváže borec, který chce běžet jako drak. Chcete bezpečně proplout všemi nástrahami a nesnázemi maratónské trati? Zavažte si tkaničky lodním uzlem. Ten vám navíc zaručí moře krásných zážitků a správný (tedy zadní) vítr do plachet."

Pokud se udržíte při čtení a nepůjdete toto dílo rozběhat, dozvíte se, co je běžecký flegmatik. Co ho nechává klidným. Opakem je samozřejmě cholerik.

Možná se vám celá tato kniha bude zdát, ale není tomu tak, opravdu byla vydána. Zní to jako pohádka, ale je to tak. Ano, i na pohádky se dostane. Bez všech pochybností se dozvíte o běhání v Mrazíkovi, kde se proběhl i hlavní hrdina moloděc Ivan, kterému zdatně konkuroval dědeček Hříbeček. Ten podle autorů používal nedovolené urychlovače a jiné nesportovní prostředky. Že jste překvapeni? Věřte, že tento Běžecký rok nabízí nejedno překvapení.

Jak se vám kniha líbila?
Skvělá kniha, jedna z nejlepších, které jsem v životě četl/a.
17,6 %
Výborná kniha, neměla by chybět ani ve vaší knihovně.
47,1 %
Dobrá kniha, nelituju těch peněz, které jsem za ně dal/a
0 %
Nic moc, maximálně si ji na chvíli půjčte v knihovně.
5,9 %
Totální odpad, nechápu, proč někdo takhle plýtval papírem.
29,4 %
Celkem hlasovalo 17 čtenářů.

Reklama

Související témata: