Hlavní obsah

Buďte jako vzteklý pes, aby vás nedostala žena nebo smrt amerických fotbalistů!

Praha

Spousta běžců rozvoj síly opomíjí či dokonce zavrhuje. Dělají ovšem velkou chybu ‒ bez rozvíjení síly není možné dosahovat dalšího výkonnostního růstu. A přitom není třeba věnovat silovému tréninku příliš mnoho času. Silové cviky nám pomohou nejen dosahovat lepších výsledků, ale díky nim se můžeme vyhnout řadě zranění nebo přetížení některých svalových skupin.

Silový trénink pro běžce - 2. díl.Video: Sport.cz

 
Článek

Vaše síla neporoste sama od sebe, udělejte něco pro ni hned teď! Pro ženy to platí dvojnásob. Nemusíte se bát zmohutnění či extrémního nárůstu svalů. Vzhledem k jinému hormonálnímu prostředí ve vašem těle vám Arnold opravdu nehrozí.

Po dřepech na tisíc způsobů přicházejí kreativní pomůcky. Pomohou nám s rozvojem výbušné síly, silové vytrvalosti, dynamiky, koordinace i všeobecné vytrvalosti. A na závěr tréninku možná stejně jako já zjistíte, že někdy má žena víc síly než vy. Tréninková bolest bude o to reálnější!

Příklad tréninku
3 cviky dle výběru ‒ např. výpady s odporem, tlačení bedny, výskoky
3 série každého cviku po alespoň 5 opakováních
30 vteřin přestávka mezi sériemi, 2 minuty lehký výklus mezi cviky
* Postupně navyšujte počet opakování, navyšujte odpor expandérů, přidávejte zátěž.

Kreativita znamená tvořivost a kreativní cvičební pomůcky s sebou přinášejí nejen obrovskou variabilitu jednotlivých cviků, ale i možnost zapojit do hry i svaly, o nichž jste třeba doposud ani nevěděli, že je máte. Při tomto tréninku využijeme expandéry/gumolana, sáňky/tahač nebo třeba zednické kolečko, bednu nebo vyšší schod/stavební stupeň a bosu.

Rychlé starty s odporem

Startujeme ze stoje proti odporu expandéru. První krok provádíme dlouhý, další se s rostoucím odporem zkracují. Svižné starty dobíháme ke značce, které se dotýkáme a nazpět se vracíme pomalu, opět využíváme dobrodiní odporu expandéru. Páteř se snažíme držet v rovině a aktivně zapojovat kromě nohou a rukou také břicho.

Zlý pes

Opět nás čekají rychlé starty, tentokráte ovšem po všech čtyřech končetinách. Nohy startují z jedné linie, rozkročeny jsou zhruba na šířku ramen. Pánev se snažíme držet co nejníže. Od cílové značky se opět vracíme pomalu a překonáváme odpor táhnoucího expandéru.

Výpady s odporem

Z rovného stoje s rozkročením na šíři ramen vystřelujeme jednou nohou kupředu až téměř do úrovně kleku. Cvik by měl být proveden výbušně a neměli bychom se prohýbat v bedrech. Důležité je udržet pánev v rovině se zbytkem trupu. Nohy se po návratu rovnají do startovní polohy. Cvik provádíme až 10 x na každou nohu, dohromady tedy 20 opakování v jedné sérii.

Tlačení tahače

Pokud nemáme k dispozici tuto pomůcku ani kupříkladu sáňky, vystačíme si i s bednou, na níž umístíme zátěžové kotouče. V domácích podmínkách postačí třeba i zednické kolečko s patřičnou zátěží. S pomůckou provádíme rychlý běh na krátkou vzdálenost a zpět, tzv. člunkový běh. Zpočátku postačí čtyři takové rovinky.

Výskoky na bednu

Na první pohled nenáročný cvik dá zabrat a je velmi účinný při rozvoji dynamiky. Pokud nemáte bednu, stačí jakýkoli dostatečně vysoký stavební stupeň. Výskoky opakujeme 8 x. Dopad by měl být co nejtišší. Ihned po něm se tělo narovnává do vzpřímené pozice a pohyb pokračuje sestoupením vzad.

Smrt amerických fotbalistů

Cvik, který mne osobně velmi nepříjemně překvapil. Vypadá v podstatě lehce, jeho realizace v plné šíři ale byla mimo můj repertoár. Klečíme na bosu, chodidla vzepřená o zeď. Ohybem v kolenou dostáváme tělo do téměř rovné pozice vodorovné s podlahou. Zvedáme se zpět do výchozího postavení. Velcí siláci provádějí s rukama za hlavou. Měkkýši jako já si pomáhají rukama odrazem od země. Zpočátku stačí 5-8 opakování. Zadní strany stehen opravdu dostanou co proto.

Běhání.Sport.cz děkuje Hit Fitness Flóra za poskytnutí prostorů pro natáčení.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články