Hlavní obsah

Skokan Mazoch se po pádu zapojil do projektu Sport bez bariér

Skokan na lyžích Jan Mazoch, který v lednu utrpěl těžký pád v polském Zakopaném, se po této životní zkušenosti rozhodl pomáhat potřebným. Bude podporovat projekt Sport bez bariér, který zastřešuje známá nadace na podporu handicapovaných občanů Konto Bariéry.

Článek

Projekt funguje od dubna loňského roku a zaměřuje se na pomoc handicapovaným lidem, kteří chtějí sportovat především na rekreační úrovni. Nyní se do něj zapojil také Mazoch, který nakonec z těžkého pádu vyvázl bez trvalých zdravotních následků. "Jsem moc rád, že vůbec v takovém společenství můžu být. Budu jim pomáhat se vším, co ode mně budou potřebovat, jak to nejvíc půjde," řekl Mazoch prostřednictvím telefonického rozhovoru na středeční tiskové konferenci.

Osobně se jí v Praze nemohl zúčastnit, protože ráno odvezl přítelkyni Báru do porodnice v Novém Jičíně. Na den přesně po pěti měsících od hrůzostrašného pádu se tak může stát otcem dcery Viktorie.

Vážný úraz Mazocha změnil, začal si více cenit toho, že může žít plnohodnotný život. Jedním z motivů pro účast v charitativním projektu pro něj byly také pohnuté příběhy, které se během svého pobytu v nemocnici dozvídal z emailů. Uvědomil si prý, jaké měl při svém úrazu štěstí a že mnozí lidé trpí mnohem více.

Necelý půlrok po úrazu už Mazoch pracuje na své fyzické kondici a koordinaci. Letní přípravu zvládá prakticky naplno, jen mu ještě lékaři nedoporučují skákat. Je přesvědčen, že se z můstku zase znovu spustí, ale při svém prvním skoku od Zakopaného nebude stát o publicitu. "Budu se to snažit utajit. Určitě nechci, aby o tom někdo věděl. Ani rodina," řekl.

Reklama