Hlavní obsah

Tenisty čeká tvrdý boj o záchranu ve Světové skupině

PRAHA

Čeští tenisté se loni po roční pauze vrátili do Světové skupiny Davisova poháru, v prvním kole ale nestačili v únoru v Ostravě na tým USA a čeká je tvrdý boj o záchranu mezi elitou. Tým vedený nehrajícím kapitánem Jaroslavem Navrátilem bude od pátku do neděle v pražské Sazka Areně čelit Švýcarům, kteří do Česka přijeli v čele se světovou jedničkou Rogerem Federerem.

Článek

Šance domácího týmu výrazně zvýšil návrat Radka Štěpánka, který se v týmové soutěži objeví po třech letech. Kapitán Navrátil tak získal druhého singlistu ke svému svěřenci Tomáši Berdychovi. Společně s dvojkou soupeře Stanislasem Wawrinkou jsou v Praze čtyři hráči z elitní světové padesátky.

Právě s ohledem na Wawrinku vybíral český tým povrch na nadcházející duel. Hrát se bude na rychlém taraflexu, na němž je švýcarský tenista horší než na pomalejších dvorcích. "Nízké odskoky mu nevyhovují. Ale uvidíme, třeba se přizpůsobí," řekl Navrátil.

Samotný Wawrinka tvrdí, že si během tréninků v Sazka Areně zvykl. "Není to můj nejoblíbenější povrch, ale cítím se na něm dobře. Loni jsem na něm hrál v Basileji," poznamenal.

Taraflex je povrch nejen proti Wawrinkovi, ale také ušitý na míru českým tenistům. Berdych i Štěpánek se na něm dokázali prosadit v soubojích se světovou elitou na turnaji série Masters v Paříži. Berdych v hale Bercy před dvěma lety vyhrál, Štěpánek na tomtéž podniku postoupil do finále v roce 2004.

Nesoustředí se jen na Wawrinku 

Češi mohou spoléhat na podporu vyprodané Sazka Areny, do níž se na tenis vejde asi čtrnáct a půl tisíce fanoušků, a s poraženeckou náladou se nedívají ani směrem k zápasům s Federerem. Oba singlisté už nejlepšího tenistu současnosti dokázali porazit - Štěpánek před pěti lety na antuce ve Gstaadu a Berdych v roce 2004 na olympijských hrách v Aténách.

Hráči tak odmítli, že by se soustředili především na zápasy se švýcarskou dvojkou. "I proti Federerovi se budeme chtít poprat jako ve všech ostatních zápasech," prohlásil Štěpánek a Berdych s ním jen souhlasil.

Štěpánek proti Federerovi v pátek zahájí celý barážový duel a podle kapitána není bez šance na úspěch. Navrátil si myslí, že právě Štěpánkův herní styl by mohl fenomenálnímu Švýcarovi dělat problémy.

Švýcarská jednička bouřlivé prostředí nevnímá

Federer do Prahy přijel po triumfu na US Open, kde získal dvanáctý grandslamový titul v kariéře. Davis Cup není jeho prioritou, proto vynechává první kola a jen pomáhá Švýcarům k záchraně. Před utkáním s českým týmem hodnotil šance jako vyrovnané. "Víme, že Češi mají silný tým, který by mohl i Davis Cup vyhrát. Máme velkou šanci, ale nebude to snadné," řekl na jedné z tiskových konferencí.

Slova chvály měl Federer i pro Štěpánka, který ho jako první z českých tenistů zkusí zaskočit. "Měl skvělé léto. Má stabilní výkony, je ve formě a povrch mu vyhovuje," vysvětlil, proč očekává těsný zápas. Z bouřlivé atmosféry v Sazka Areně strach nemá. "Mám s fanoušky spoustu pozitivních i negativních zkušeností. Ale abych řekl pravdu, tak při hře je moc nevnímám."

Vzhledem ke svým výjimečným kvalitám nastupuje Federer v Davisově poháru i ve čtyřhře, která může být v nadcházejícím duelu klíčová. Český nehrající kapitán Navrátil sice zatím do debla nahlásil Lukáše Dlouhého s Martinem Dammem, ale sestavu může ještě hodinu před zápasem změnit.

Sám kapitán při losování vysvětlil, že se změnou počítá. Neumí si totiž představit čtyřhru bez Štěpánka, který by měl hrát zřejmě s Dammem. Společně vyhráli čtyři turnaje ATP, naposledy loni v únoru podnik ve francouzském Marseille, a také díky Štěpánkovu přání se dostal Damm do nominace.

Program baráže Davisova poháru Česko - Švýcarsko
Pátek 21. září
14:00 Štěpánek - Federer, Berdych - Wawrinka,
Sobota 22. září
14:00 Damm, Dlouhý - Federer, Allegro,
Neděle 23. září
13:00 Berdych - Federer, Štěpánek - Wawrinka.

Reklama

Související témata:
  1 : 6, 3 : 6 Bejlek - Rybakinová 1 : 6, 3 : 6 konec
20240429T19 : 15:00+0200
Bejlek vs. Rybakinová
Bejlek vs. Rybakinová
Bejlek
Rybakinová
  6 : 4, 7 : 6 Lehečka - Monteiro 6 : 4, 7 : 6 konec
20240429T13 : 15:00+0200
Lehečka vs. Monteiro
Lehečka vs. Monteiro
Lehečka
Monteiro
  Skreč Menšík - Auger-Aliassime Skreč konec
20240429T17 : 00:00+0200
Menšík vs. Auger-Aliassime
Menšík vs. Auger-Aliassime
Menšík
Auger-Aliassime