Hlavní obsah

Koukal: Vyhrát celou Tour? Tak to jsem klidný

Parádní představení předvedli na Nový rok čeští běžci na lyžích. Stíhací závod na 15 kilometrů, kterým se Tour de Ski vrátila do Nového Města na Moravě, vyhrál Lukáš Bauer, za nímž doběhl na druhém místě Martin Koukal. „Po tom, co jsem zažil v létě, je to neuvěřitelné,“ vyprávěl po závodu Koukal, pro nějž kvůli pooperační rekonvalescenci začala sezóna se zpožděním.

Článek

Doběhl jste druhý, ale nechtěl jste v závěru čtvrté etapy lyžařského Tour de Ski útočit i na vedoucího Lukáše Bauera?

V „houpačkách“ (cca 2,5 km před cílem – pozn. aut.) v posledním čtvrtém kole mě to napadlo, ale nemuselo by to vyjít. Radši jsem se držel za Italy, měl jsem toho dost už z prvního okruhu. To druhé místo tady pro mě bylo hodně důležité.

Obzvláště doma…

Na téhle vydrbané Tour ale druhého ani na stupně neberou, jen celkového lídra a vítěze. I kdyby se ale už nic v sezóně nepovedlo, tak ji nemůžu hodnotit jako neúspěšnou. Po tom, co jsem zažil v létě, je to neuvěřitelné. Rameno mi operovali tak, že drží snad více, než kdyby bylo nové. Dík patří i fyzioterapeutům v reprezentaci a na Dukle.

Začátek stíhačky vám ale moc nevyšel…

Chtěl jsem dopředu, ale nešlo to. Fin Jauhojärvi a Švéd Hellner mi nestačili, počkal jsem radši na balík. A v posledním kole jsem byl pasivnější, to první mě stálo fakt hodně sil. Italové vzorně spolupracovali, táhli to. Pak jsem to na ně zkusil.

Vás v jednom z předešlých závodů srazil Nor Gjerdalen, Bauerovi teď Östensen zlomil hůlku. Není to už česko-norská nevraživost?

Nevím. Ale určitě se vytrácí úcta mezi závodníky. Z Norů čiší sebevědomí, žijí v tom, že lyžování vymysleli a rozumí mu nejlíp. Podobně Němci. Když se jim daří, je vše v pořádku. Když ne, tak kritizují. Přitom dříve se jelo na mnohem horších a míň férovějších tratích, než byla ta v Praze, která jim vadila.

Co dál? Nepřepadají vás myšlenky na celkové vítězství?

Tak to jsem v klidu. To bych se musel zlepšit v klasice a zajet patnáctku s maximálně půlminutovou ztrátou.

Reklama