Hlavní obsah

Davenportová má po návratu na kurty další titul

AUCKLAND, GOLD COAST

Bývalá světová jednička Lindsay Davenportová pokračuje ve famózním návratu k tenisu po mateřské přestávce a v sobotu v Auckladnu vybojovala už třetí titul ze čtyř turnajů, do kterých po narození syna nastoupila. Na Novém Zélandu nedala Američanka ve finálovém utkání šanci francouzské soupeřce Aravane Rezaiové a za 51 minut jí sebrala naděje na první titul v kariéře. Z kurtu ji smetla po setech 6:2 a 6:2.

Článek

Davenportová, jež do nového tenisového roku vstoupila jako 63. hráčka světa, rozšířila sbírku trofejí o 54. triumf. Posunula se tím na osmé místo v historickém pořadí WTA před krajanku Moniku Selešovou.

"Přijela jsem sem s cílem vyhrát turnaj, ale když člověk není nasazený, je těžké odhadnout, jak se to celé vyvine. Tak jsem ráda, jak jsem tu ten týden zvládla," řekla Američanka, jež od zářijového návratu vyhrála 18 z 19 utkání a už nyní budí hrůzu mezi papírovým favoritkami blížícího se Australian Open, kde rovněž nebude nasazena. "Kvůli losu si také nedávám žádné výkonnostní cíle. Je tak pět hráček, které bych tam v prvním kole nechtěla dostat," dodala Davenportová s vyhlídkami na první grandslam sezóny.

Ve finále čtyřhry marně usilovala o třetí deblový titul v kariéře česká tenistka Barbora Záhlavová-Strýcová. S Němkou Andreou Müllerovou neuhrály ani set proti ukrajinsko-americkému páru Korytcevová, Osterlohová.

V Gold Coast byla nejlepší přemožitelka Vaidišové

Čínská tenistka Li Na, jež ve čtvrtfinále vyřadila českou i turnajovou jedničku Nicole Vaidišovou, dotáhla své tažení v Gold Coast až do vítězného konce. Ve finálovém utkání v sobotu pětadvacetiletá hráčka otočila duel nenasazených tenistek s Běloruskou Victorií Azarenkovou a po setech 4:6, 6:3 a 6:4 vybojovala druhou trofej na okruhu WTA v kariéře.

Tu první získala v roce 2004 před vlastními diváky v Kuang Čou a tehdy to byl pro čínské tenistky vůbec první titul v historii. Bitva s osmnáctiletou Azarenkovou, jíž šlo o premiérový turnajový primát, trvala dvě hodiny a 11 minut a Li Na ji rozhodla prolomením podání soupeřky v deváté hře. V té následující přeslechla jeden z výroků rozhodčích, takže se po posledním míči ani neradovala v domnění, že bude ještě jednou podávat. Prvenství jí přineslo prémii 28 000 dolarů.

O titul v Adelaide se utkají Nieminen a Llodra

Třetí nasazený Jarkko Nieminen z Finska a francouzský tenista Michael Llodra se utkají o turnajový titul v Adelaide. V sobotních semifinálových bitvách neztratili oba ani set, byť Llodra proměnil mečbol proti domácímu držiteli divoké karty Joeu Siriannimu až v dramatickém tie-breaku.

Nieminen v obrovském vedru s teplotami téměř 40 stupňů Celsia snadno přehrál turnajovou šestku Jo-Wilfrieda Tsongu z Francie 6:2, 6:4 a po vítězství nad přemožitele hlavního favorita Lleytona Hewitta sahá po druhém titulu v kariéře. Jeho finálový soupeř je na tom stejně, jejich jediný vzájemný duel z předloňského roku skončil výhrou finského tenisty. Vítěz turnaje získá 73 900 z celkové dotace 465 000 dolarů.

AUCKLAND:
Dvouhra - finále:
Davenportová (USA) - Rezaiová (Fr.) 6:2, 6:2.
Čtyřhra - finále:
Korytcevová, Osterlohová (Ukr./USA) - Müllerová, Záhlavová-Strýcová (Něm./ČR) 6:3, 6:4.
GOLD COAST:
Dvouhra - finále:
Li Na (Čína) - Azarenková (Běl.) 4:6, 6:3, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Safinová, Szavayová (3-Rus./Maď.) - Jen C', Čeng Ťie (2-Čína) 6:1, 6:2.
ADELAIDE:
Dvouhra - semifinále:
Nieminen (3-Fin.) - Tsonga (6-Fr.) 6:2, 6:4, Llodra (Fr.) - Sirianni (Austr.) 6:3, 7:6 (10:8).

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori