Hlavní obsah

Tituly z Australian Open obhajují Federer a Serena Williamsová

MELBOURNE/PRAHA

Nová tenisová sezóna se naplno rozjíždí, startuje první grandslamový turnaj Australian Open. Vítězství budou obhajovat švýcarský fenomén Roger Federer a Američanka Serena Williamsová. Úspěch se pokusí zopakovat Nicole Vaidišová, jež v loňském ročníku došla až do semifinále. Dobrou formu z přípravného turnaje v Sydney by mohli potvrdit Tomáš Berdych i Radek Štěpánek.

Článek

Podruhé za sebou a potřetí celkově vyhrál úvodní grandslamový turnaj v loňské sezóně Roger Federer. Ve finále porazil ve třech setech překvapení turnaje Chilana Fernanda Gonzaleze. Švýcarský džentlmen je největším favoritem i letošního ročníku. A to i přesto, že před Australian Open měl problémy s virózou.

Největším Federerovým soupeřem by měl být Srb Novak Djokovič, který letos vyhlásil lov na významné tenisové tituly. Světová dvojka Španěl Rafael Nadal totiž pravděpodobně v příliš dobré formě není. Ve finálovém duelu s Rusem Michailem Južným v indickém Čennaí uhrál jediný gem a prohrál 0:6 a 1:6. Do turnaje nezasáhne Guillermo Caňas, který vloni dokázal světovou jedničku nejednou porazit. Argentince trápí levé zápěstí. Hrát nebude ani Němec Tommy Haas kvůli nedávno operovanému rameni. Otazník visí nad Davidem Nalbandianem, jenž má problémy se zády.

Výrazněji než v loňském roce by mohli do bojů o titul zasáhnout čeští tenisté. Česká jednička a čtrnáctý hráč světa Tomáš Berdych by chtěl vylepšit své maximum na australském grandslamu, které se mu podařilo vybojovat před rokem, kdy jej vyřadil ve čtvrtém kole Rus Nikolaj Davyděnko. Vše nasvědčuje, že má dobrou formu. V Hopmanově poháru sice skončil se svou přítelkyní Lucií Šafářovou brzy vinou žaludečních problémů, ale v přípravném turnaji v Sydney se probojoval až do čtvrtfinále. Ještě lépe si vedl Radek Štěpánek, který došel na stejném turnaji až do semifinále. V roce 2007 daviscupového navrátilce vyřadil ve třetím kole Španěl David Ferrer po pětisetové bitvě.

Obhájkyně po milostném zklamání

Mezi ženami potěžkala v předchozím roce trofej pro vítězku Australian Open starší z obou sester Williamsových Serena, která ve finále přejela Rusku Marii Šarapovovou 6:1 a 6:2. I v letošním roce bude patřit mezi největší favoritky, loňský titul byl její již třetí v kariéře. Přibrzdit by ji mohla snad jen psychická nepohoda, do níž se možná dostala po milostném zklamání, o němž informovala na svých internetových stránkách.

Nicole Vaidišová se pokusí alespoň zopakovat loňský úspěch, když v Melbourne dokráčela až do semifinále. V tom ji zastavila až pozdější vítězka turnaje Williamsová. Česká jednička a dvanáctá hráčka světa v osmifinále přešla i přes Lucii Šafářovou, pro níž bylo právě osmifinále nejlepším úspěchem ve všech grandslamech. Při své cestě mezi šestnáct nejlepších se Šafářové podařilo vyřadit i bývalou světovou jedničku Francouzsku Amélii Mauresmovou. Ta možná do letošních bojů o titul Austrálie nezasáhne kvůli problémům s třísly. České tenistky se zúčastnily přípravného turnaje v Sydney. Vaidišová se probojovala až do semifinále, kde nestačila na světovou dvojku Kuzněcovovou, Šafářová nenastoupila ve druhém kole proti Heninové kvůli bolavému hýžďovému svalu.

Australian Open začíná v pondělí 14. ledna.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík