Hlavní obsah

Kraus vyhrál ve Francii úvodní závod sezóny SP skikrosařů

Skikrosař Tomáš Kraus v neděli vyhrál bez jediné porážky ve francouzském středisku Les Contamines úvodní závod sezóny Světového poháru. Celkový vítěz seriálu z let 2005 a 2006 odsunul na další stupně vítězů Američana Caseyho Pucketta a Stanleyho Hayera, bývalého českého reprezentanta, který od letošní sezóny jezdí za Kanadu.

Článek

Dvojnásobný mistr světa Kraus se v Les Contamines vrátil po loňském druhém místě na nejvyšší stupeň. "Bylo to super, jelo se mi skvěle, ten kopec mi sedí," řekl v rozhovoru pro ČTK Kraus, který v sobotní kvalifikaci obsadil čtvrtou pozici. Po neděli tak zahájil útok na celkové vítězství v seriálu v nové olympijské disciplíně, loni skončil ve Světovém poháru celkově druhý.

Úvodní závod se nezvykle protáhl do dvou dnů, neboť po pátečním tréninku za jasného počasí a skvěle připravené trati se o den později zatáhlo a napadlo až 30 centimetrů sněhu. "Bylo špatně vidět, bylo to až nebezpečné. Jsem rád, že se to nakonec rozdělilo," uvítal Kraus. "Mně to vyhovovalo, aspoň jsem si odpočinul," řekl.

Pro nedělní finálovou část bylo opět jasno. Kraus procházel jízdami jako nůž máslem. Po skvělých startech nedal nikomu šanci a suverénně vyhrával. Kritickou situaci zažil v semifinále, kde se do první zatáčky dostal společně s dalšími dvěma skikrosaři, ale v této zimě skvěle jezdící Švýcar Michael Schmid a Francouz Simon Bastelica se srazili a upadli. "Já to naštěstí ustál," prohlásil Kraus.

Potýká se přitom s nachlazením, v dějišti závodu navíc vládla velká zima. "Chodil jsem brzy spát a bral jsem nějaké paraleny," popsal čerstvý otec dcery Lucie. Své ženě také hned po závodu zavolal. Další český skikrosař Zdeněk Šafář vypadl ve čtvrtfinále.

Výsledky:
Muži: 1. Kraus (ČR), 2. Puckett (USA), 3. Hayer (Kan.), 4. Piccard (Fr.), 5. Schmid (Švýc.), 6. Barr (Kan.), 7. Bastelica (Fr.), 8. Kono (Jap.), ...31. Šafář (ČR).
Ženy: 1. Davidová (Fr.), 2. Berntsenová (Nor.), 3. Boulangeatová (Fr.), 4. McIvorová (Kan.), 5 Huttaryová (Rak.), 6. Murková (Švýc.), 7. Fukušimaová (Jap.), 8. Marsanová (Fr.).

Reklama