Hlavní obsah

Berdych postoupil v Melbourne do 2. kola, Štěpánek i Šafářová dohráli

MELBOURNE

Česká tenisová jednička Tomáš Berdych postoupil na Australian Open do druhého kola, když si poradil s Rakušanem Wernerem Eschauerem třikrát 6:4. Naopak Radek Štěpánek se do druhého kola nepodívá, po pěti setech totiž prohrál s Američanem Spadeou. Berdychova přítelkyně Lucie Šafářová se s prvním grandslamem sezóny rozloučila a nezopakuje tak svou loňskou čtvrtfinálovou účast. Dvaadvacátá nasazená hráčka v úterý překvapivě nestačila v prvním kole na Catalinu Castaňovou z Kolumbie, které podlehla 1:6 a 4:6. Do druhého kola se neprobojovali ani Jiří Vaněk, který podlehl Rakušanovi Melzerovi, a Ivo Minář, jehož přehrál Španěl Hernandez.

Článek

Berdych neměl s Eschauerem mnoho práce, porazil čtyřiašedesátého hráče světa  6:4, 6:4 a 6:4. Rodák z Valašského Meziříčí tak postoupil do druhého kola, v němž se utká s přemožitelem Iva Mináře, Španělem Oskarem Hernandezem, který Mináře zdolal 3:1 na sety.

Radek Štěpánek měl svůj souboj s Američanem Vincentem Spadeou rozehraný skvěle. Vyhrál první dva sety a ve třetím vedl již 5:3 na gemy. Spadea, osmdesátý hráč světa, však vyhrál čtyři hry v řadě a získal třetí set. Američan dominoval i v dalších dvou sadách a vyřadil rodáka z Karviné po setech 2:6, 2:6, 7:5, 6:2 a 6:3.

Šafářová, která loni vypadla v souboji o postup do semifinále s krajankou Nicole Vaidišovou, pomohla soupeřce k triumfu v první sadě spoustou nevynucených chyb. V druhé už hrála lépe, ale za stavu 4:4 ztratila podání a Castaňová, které ve světovém žebříčku patří 139. místo, nabídnutou šanci využila.

Šafářovou před startem turnaje trápil hýžďový sval, kvůli kterému před druhým kolem odstoupila z podniku v Sydney.

S prvním grandslamem sezóny se hned v prvním kole rozloučil také Jiří Vaněk, který ve třech setech podlehl Rakušanu Jürgenu Melzerovi. V Melbourne tak neprolomil nelichotivou bilanci a pošesté za sebou při své účasti v hlavní soutěži vypadl hned v prvním kole. Do druhého se devětadvacetiletý tenista podíval jen v roce 2000.

Ve druhém hracím dni v Melbourne hraje svůj zápas poslední český zástupce Radek Štěpánek. Proti Američanovi Spadeovi vedl již 2:0 na sety. Stav setů je nyní vyrovnaný a hraje se rozhodující sada.

Čeští tenisté na Australian Open 2008
Muži
Dvouhra - 1. kolo:
Berdych (13-ČR) - Eschauer (Rak.) 6:4, 6:4, 6:4, Spadea (USA) - Štěpánek (30-ČR) 2:6, 2:6, 7:5, 6:2, 6:3, Hernandez (Špa.) - Minář (ČR) 1:6, 7:6 (7:5), 6:2, 6:1, Melzer (Rak.) - Vaněk (ČR) 6:3, 6:4, 6:4
Ženy
Dvouhra - 1. kolo:
Castaňová (Kol.) - Šafářová (22-ČR) 6:1, 6:4.

Reklama

Související témata: