Hlavní obsah

Mamut v Harrachově je připravený, létat se může až 220 metrů

PRAHA

Na mamutí můstek v Harrachově se po šesti letech vracejí závody Světového poháru v letech na lyžích. Organizátoři chtějí víkendovou akci pojmout jako důstojnou oslavu 100. výročí založení tamního lyžařského klubu a věří, že by mohl padnout rekord Fina Mattiho Hautamäkiho, který v roce 2002 dolétl do vzdálenosti 214,5 metru.

Článek

„Letos proběhne na území Česka neuvěřitelných třináct závodů Světového poháru v lyžování, to je obrovský diplomatický úspěch. My jsme rádi, že jsme po šesti letech dostali lety zpět do Harrachova současně věříme, že nám pozitivní odezva na závod pomůže při kandidatuře na světový šampionát v letech v roce 2012,“ uvedl na úterní tiskové konferenci v Praze místopředseda organizačního výboru a starosta Harrachova Tomáš Ploc.

Stejně jako v loňském roce, kdy harrachovské uchránila pojistka od výraznějších ztrát po zrušení podniku SP ve skocích, je i letošní závod ochráněn. „Lety by bez pojistky pořádat nešly. Riziko, že podmínky nebudou optimální, je mnohem větší, než třeba při závodu na středním můstku. Pojištění tvoří zhruba patnáctiprocentní část z asi patnáctimiliónového rozpočtu,“ vysvětlil další místopředseda OV Otakar Jiroutek.

Poručí větru až o rychlosti 40 km/h 

Se sněhem pořadatelé během příprav na letošní podnik problémy neměli, spíš naopak. „Od 15. listopadu se stříkal technický sníh a nakonec ho bylo 1,5 metru navíc a museli jsme jej odhrnovat. Měli jsme menší problém s vytvořením požadovaného profilu můstku, v Harrachově až do včerejška mrzlo a ve firnu, který děla vyrobila, se propadaly rolby. Oteplením se ale sníh spojil a vše je v pořádku,“ dodal Jiroutek. "Podmínky jsou vynikající, bezpečně se dá skočit 220 metrů,“ doplnil Ploc. Proti větru chrání můstek protivětrné bariéry. „Měli bychom být schopni ukočírovat vítr až do rychlosti 40 km/h,“ věří Jiroutek.

Pro víkendový podnik organizátoři registrovali 54 přihlášených závodníků ze třinácti zemí. „Ze špičky bude chybět jen nemocný Rakušan Schlierenzauer, jinak přijede kompletní elitní desítka,“ potvrdil Jiroutek. Za Českou republiku bude startovat šest skokanů. „V nominaci je šest závodníků, kteří startují ve Světovém poháru, plus Lukáš Hlava a ještě uvidíme, zda bude v pořádku Ondřej Vaculík. Finální složení týmu ale zveřejníme až těsně před závodem, můžeme nominovat i předskokany. Lety jsou vedle skoků druhá disciplína a šanci mohou dostat i ti, kteří jsou na menších můstcích horší,“ prohlásil předseda skokanského úseku Svazu lyžařů ČR Leoš Škoda.

Program v Harrachově odstartují ve čtvrtek tři tréninková kola, v pátek dopoledne proběhne čtvrté a ve 13:45 začne kvalifikace. Z ní do sobotního závodu postoupí čtyřicet závodníků, v nedělním závodu se pak představí třicítka nejlepších ze soboty. V pátek je vstupné 100 Kč, v sobotu a v neděli 400 Kč.

Organizátoři očekávají bohatou diváckou návštěvu, podle odhadů by se pod mamutem na Čerťáku mohlo sejít 17-20 tisíc lidí. „Věřím, že se Češi nenechají zahanbit v diváckém duelu s Poláky a přijdou v hojném počtu. Současně apeluji na kamiónové přepravce, aby nekomplikovali dopravní situaci a nejezdili o víkendu na hraniční přechod Harrachov - Jakuszyce,“ dodal Ploc.

Reklama

Související témata: