Hlavní obsah

Koudelka: Jandys strašil, že mě na mamutu přejde smích

PRAHA

Na kontě má titul juniorského mistra světa a v letošní sezóně je jasnou českou jedničkou. Jedno však osmnáctiletému skokanovi na lyžích Romanu Koudelkovi chybí: ještě nikdy nezažil opojný pocit z letu na mamutím můstku. I to však přestane platit už tento víkend v Harrachově. A závodník z Lomnice nad Popelkou se už nemůže dočkat.

Článek

Koudelka se už několikrát na obří můstek chystal, pokaždé ale narazil. Před dvěma lety ho v Planici nepustil na největší můstek na světě Vasja Bajc, byl ještě příliš mladý. Loni byl ve Slovinsku znovu, tentokrát ale zasáhli pořadatelé. „Roman tam v roli pozorovatele a chtěl si moc skočit. Pořadatelé to ale bohužel nedovolili, což obrečel,“ líčil při pondělním setkání s novináři šéf skokanského úseku lyžařského svazu Leoš Škoda.

Od letošní sezóny platí pro závody v letech věkové omezení, to už ale Koudelku nerozhází, plnoletosti dosáhl v loňském roce. Ani s místem v šestičlenné nominaci by neměl mít problém. Proto se už delší dobu na harrachovské závody hodně těší. „Napětí cítím už měsíc. Doufám, že se to doma povede,“ těší se na svou „mamutí“ premiéru.

Osobní rekord chce posunout o víc než 50 metrů 

Na obřím můstku v Harrachově byl naposled před deseti lety. „Byl jsem se tam podívat, když mi bylo osm. Od té doby ne,“ přiznává. A neskrývá, že se pere i se strachem. „Kecal bych, kdybych řekl, že se nebudu bát. Bude to ale takový ten zdravý strach, adrenalin,“ líčil jedenáctý muž letošního Turné čtyř můstků a třináctý závodník průběžného pořadí Světového poháru.

V životě zatím doplachtil nejdál na značku 148 metrů. Před podnikem v Harrachově věří, že ke svému maximu přidá přes padesát metrů. „Dvě stě metrů je lákavá hranice,“ říká. Šetřit se prý nehodlá ani při prvním skoku. „Na půl plynu to nejde, člověk do toho musí jít vždycky naplno,“ má jasno.

O tom, s jakými pocity se skokané při letu vyrovnávají, se radil i se svým vzorem a spolubydlícím na reprezentačních akcích Jakubem Jandou. Ten sice adrenalin na mamutích můstcích nikdy v lásce neměl, přesto je ale držitelem českého rekordu 209 metrů a na MS v Kulmu si před dvěma lety dolétl pro sedmé místo. „Jakub mě malinko strašil a dělal si ze mě srandu. Říkal: Moc se netěš, on tě nahoře smích přejde,“ dodal Koudelka.

Reklama

Související témata: