Hlavní obsah

Skokané se při kvalifikaci v Harrachově vrhali do bílé tmy

HARRACHOV

Vrhali se do neprostupné bílé tmy. „Mlha si s námi pohrávala,“ povzdechl si pod harrachovským mamutem Jan Matura po kvalifikační bitvě pod Čerťákem. Uspěl. A s ním i čtyři další domácí letci, ač to vypadalo, jako by jim i dalším odvážlivcům Krakonoš naschvál nachystal směs povětrnostních hrůz.

Článek

Mlha se střídala s lijákem a sněžením. „Diváci toho moc neviděli,“ poznamenal Matura. A co samotní aktéři? Mlha pro ně není překážkou. „Je větší hustota, nese to, paradoxně je výhodou,“ podotkl nejlepší z Čechů Antonín Hájek. „Jen jsem si to tolik neužil. Rozhled žádný nebyl.“

Ale nevadí! Není nezbytně nutné vidět děsivé propadliště pod nohama, shodují se odvážlivci troufající si na mamutí můstky. „Jen trochu to limituje. Musíte se na to připravit už dole,“ líčil Hájek. Ani místo odrazu se mu nerýsovalo v hlubině, když se rozjížděl na svých excelentních 205,5 m v tréninku. „Tenhle můstek je složitý i bez mlhy. Je tu dost dlouhá hrana, je těžké trefit odraz. Ale nesmíte moc přemýšlet, udělat to automaticky a doufat, že to vyjde,“ usmíval se.

Jeho nekonečné plachtění neviděl v mlze skoro nikdo. Hrstka fanoušků a celá Hájkova rodina zahlédly skokana už jen s rukama nahoře, když vyjel na dopadu. „Máma má strach, ale teď byla spokojená," pravil. „A snad při závodě uvidí víc,“ doufal Hájek, leč na sobotu je hlášeno pro letce ještě horší počasí se silným větrem.

Předpověď na víkend není dobrá

Už v pátek se kvůli počasí měnil program. Závodníci se do kvalifikace spustili z nájezdu dříve, než se plánovalo. Pořadatelé se obávali povětrnostní změny ještě k horšímu a kvalifikaci zhruba o hodinu uspíšili. Kranjecův dlouhý let a opakování části kola ale souboj prodloužily.

Bude se o víkendu vůbec létat? „Předpověď na víkend není dobrá,“ říkal Leoš Škoda, šéf českých skoků. O něco lepší vyhlídky než původně hlášené poryvy až o síle 90 kilometrů v hodině slibovaly polské předpovědi. „Při troše štěstí se to dá zvládnout, stačí, když bude dobré počasí pár desítek minut. Čtyřicet lidí odskáče rychle,“ dodal Škoda.

Reklama

Související témata: