Hlavní obsah

Berdych vypadl s Federerem, Češi na Australian Open skončili

Na tenisovém Australian Open vypadl poslední český zástupce ve dvouhrách. Třináctý nasazený Tomáš Berdych v pondělí prohrál v osmifinále s nejlepším hráčem současnosti Rogerem Federerem ze Švýcarska 4:6, 6:7 a 3:6. Český daviscupový reprezentant mohl litovat neproměněných šancí v tie-breaku druhé sady, v němž neproměnil dva setboly.

Článek

Berdych se sice po celý průběh zápasu trápil na prvním servisu, přesto se světovou jedničkou držel krok. Ve výměnách se dobře pohyboval, nedělal mnoho chyb a dokázal Švýcara zatlačit. Úvodní sada se zlomila za stavu 4:4, kdy se Federer dostal k jedinému brejkbolu v setu a prohozem nabídnutou šanci využil. V následujícím gamu pak Švýcar při vlastním servisu bez problémů potvrdil vedení 1:0 na sety.

Českého tenistu ztráta úvodní sady nerozhodila a do druhého dějství vstoupil ve velkém stylu. Sebral Federerovi podání a vedl 3:0, v pátém gamu však při vlastním servisu nakupil několik chyb za sebou a o výhodu brejku přišel.

Berdych podával na vítězství ve druhém setu

Set se rozhodoval až ve zkrácené hře, která byla přehlídkou Berdychových promarněných šancí. Třináctý nasazený vedl už 5:2 a šel na dvě podání, Federer však vyrovnal na 5:5. Ve vyrovnané koncovce se svěřenec Jaroslava Navrátila dostal k dvěma setbolům, ale jednou skončil jeho pokus o zkrácení hry v síti a podruhé po výborném returnu poslal forhend do autu. Federer naopak proměnil hned svůj první setbol a tie-break vyhrál 9:7.

S dvousetovým vedením v zádech Švýcar získal ještě větší jistotu, naopak Berdych trochu vypadl z tempa. V druhé hře ještě dva brejkboly odvrátil, ale v šestém gamu už ztratil servis čistou hrou, což zápas definitivně rozhodlo. Třetí sadu nakonec český tenista prohrál 3:6 a celý zápas za hodinu a devětapadesát minut 0:3 na sety.

Federer se ve čtvrtfinále utká s Američanem Jamesem Blakem, který vyřadil Chorvata Marina Čiliče.

Čeští tenisté na Australian Open:
Muži - osmifinále:
Federer (1-Švýc.) - Berdych (13-ČR) 6:4, 7:6, 6:3.
Ženy - čtyřhra, 3. kolo:
Peschkeová, Stubbsová (4-ČR/Austr.) - Benešová, Voskobojevová (16-ČR/Rus.) 4:6, 6:2, 6:4, Jen C', Čeng Ťie (7-Čína) - Vaidišová, Záhlavová-Strýcová 6:4, 6:1.
Smíšená čtyřhra, 2. kolo:
Peschkeová, Damm (7-ČR) - Voskobojevová, Čermák (Rus./ČR) 6:1, 6:1.

Reklama