Hlavní obsah

Gatlinův dopingový případ míří ke sportovní arbitráži

LOS ANGELES

Dopingový případ amerického sprintera Justina Gatlina míří podle očekávání k Mezinárodní sportovní arbitráži CAS v Lausanne. Olympijský vítěz a bývalý spoludržitel světového rekordu už podle svého právníka Maurice Suha vyplnil příslušné dokumenty a odvolal se proti čtyřletému trestu, který mu na přelomu roku vyměřil národní arbitrážní soud.

Foto: DPA/EPA

Americký atlet Justin Gatlin

Článek

Gatlin s pomocí právníků jiného dopingového hříšníka cyklisty Floyda Landise bojuje o další snížení distancu, který původně měl trvat osm let. Ani snížení na polovinu ale neumožňuje Gatlinovi obhajovat olympijské prvenství v Pekingu. To zůstává jeho hlavním cílem, protože požaduje, aby se na nález nandrolonu v jeho těle z roku 2006 pohlíželo jako na první provinění proti pravidlům o dopingu.

Pětadvacetiletý Gatlin zpochybňuje především svůj první prohřešek z juniorské éry. Tehdy byl nejprve potrestán dvouletým zákazem startu za pozitivní test na amfetaminy, atletická federace IAAF ale později trest zmírnila s ohledem na atletovy argumenty, že zakázaná látka se vyskytovala v léku, který dlouhodobě užíval od dětství.

Reklama