Hlavní obsah

Djokoviče nezastavil ani Federer, Srb znovu neztratil ani set

MELBOURNE

Na tenisovém Australian Open pokračuje série velkých překvapení. Po šokujícím postupu nenasazeného Francouze Tsongy do finále vypadl v pátečním semifinále obhájce titulu Roger Federer. Světová jednička podlehla dvacetiletému Srbovi Novaku Djokovičovi po setech 5:7, 3:6 a 6:7 (5:7). Třetí nasazený Djokovič na turnaji ještě neztratil ani set.

Článek

Federer vedl v prvním setu už 5:3, pak ale kurtu Roda Lavera začal dominovat Djokovič. Turnajová trojka přesnými údery i dělovým servisem zahnala favorita do defenzívy a první set vyhrála 7:5. "S podáním to dobře klaplo, hodně jsem na servisu pracoval. Jsem neskutečně šťastný, bylo těžké se soustředit," říkal po zápas šťastný Djokovič v rozhovoru pro Eurosport.

I druhý set pro sebe získal Srb, který v průběhu vedl už 5:1. Djokovič ještě v turnaji neztratil ani set a svoji bilanci potvrdil i proti Federerovi. V dramatické koncovce třetí sady odvrátil za stavu 5:6 Švýcarův setbol a ve zkrácené hře zvítězil. Federer tak nedosáhl na rekordní jedenáctou účast ve finále grandslamu v řadě. "Zkusil jsem proti němu změnit taktiku, nebýt tolik nervózní. Jsem spokojený, jak jsem se s tlakem vyrovnal," pochvaloval si rodák z Bělehradu.

Švýcar v Melbourne obhajoval titul a s Djokovičem má zatím pozitivní bilanci. Ze sedmi vzájemných duelů prohrál dvakrát, vedle páteční porážky ještě loni v Torontu. Předchozí vzájemné klání sledovali diváci ve finále předchozího grandslamu v New Yorku, které Federer vyhrál jasně 3:0 na sety. Švýcar Djokoviče vyřadil na loňském Australian Open v osmifinále.

Djokovič se v nedělním finále utká s nenasazeným Francouzem Jo-Wilfriedem Tsongou, který v semifinále nedal překvapivě šanci Španělu Nadalovi. "Bude to zajímavé finále. Je skvělé vidět nového hráče, kterému se tak daří. Jeho postup nikdo nečekal. Uvidíme, jestli dokáže na stejné úrovni hrát i ve finále," uvedl Djokovič.

Reklama

Související témata: