Hlavní obsah

Vaidišová vyrovnala fedcupové utkání se Slovenskem na 1:1

BRNO

České tenistky hrají po prvním dnu v utkání 1. kola Světové skupiny II Fed Cupu se Slovenskem nerozhodně 1:1. O vyrovnávací bod se ve druhé sobotní dvouhře v Brně postarala domácí jednička Nicole Vaidišová, která zvítězila nad Magdalénou Rybárikovou 7:5 a 6:4. V prvním klání podlehla Petra Cetkovská 0:2 na sety Slovence Dominice Cibulkové.

Článek

Vaidišová nastupovala po porážce Cetkovské pod tlakem, ale vstup do utkání jí ulehčila sama soupeřka. V třetí hře nabídla české jedničce dva brejkboly, a protože se hned při odvracení prvního z nich dopustila dvojchyby, Vaidišová se ujala vedení 2:1.

Domácí tenistka těžila hlavně z přesného a tvrdého servisu, jímž si připravovala prostor pro vítězné míče. Také devatenáctileté Slovence se ovšem dařilo podání, a tak byli diváci svědkem daleko rychlejších a kratších výměn než v úvodní dvouhře fedcupového zápasu.

Obě hráčky si s přehledem držely vlastní servis až do stavu 5:4, kdy si Rybáriková sérií povedených forhendů vypracovala úvodní dva brejkboly. Vaidišová ještě stihla situaci zachránit, sama se dostala k setbolu, o který ovšem přišla vlastní dvojchybou, a třetí brejkbol už vzápětí neodvrátila.

Nedokázala zužitkovat tři setboly

Pohyblivá Slovenka vycítila šanci, naopak Vaidišová se nedostala zpět do svého rytmu ani při následném brejku za stavu 5:5. Pravé trápení proti 207. hráčce světového žebříčku potkalo českou jedničku až při dalším gamu. Zbytečnými nevynucenými chybami pustila v dlouhé dvanácté hře Rybárikovou k dalším dvěma brejkbolovým šancím, sama nedokázala zužitkovat tři setboly. Uspěla až s velkým štěstím při tom čtvrtém, když instinktivně nastavila raketu na síti.

Vaidišová se po zisku setu uklidnila a vrátila se k tenisu, který produkovala v úvodu duelu. Během chvíle se zásluhou zpřesněných úderů a neomylného podání propracovala k náskoku 4:0 a zdálo se, že druhou dvouhru během chvíle ukončí.

Jenže za stavu 5:2 česká jednička opět znervózněla a začala kazit. V osmé hře si připravila celkem pět mečbolů, ale zápas se jí stále nedařilo ukončit. Nakonec ji bojovná Slovenku o servis připravila a snížila na rozdíl jednoho gamu. Vaidišová však v následné pauze zmobilizovala psychické síly a šestým mečbolem srovnala stav fedcupového utkání na 1:1.

Svazovala ji nervozita

Po zápase česká jednička přiznala, že ji svazovala nervozita. "Ve druhém setu jsem zbytečně promarnila ten náskok, měla jsem v tu chvíli hrát jinak. Byly v tom emoce a vztek na sebe samou," uvedla Vaidišová pro Českou televizi. "Ve Fed Cupu je to o něčem jiném, byly v tom nervy. Měla jsem být z kurtu dřív, ale hlavní je, že je bod doma," oddychla si.

V nedělním pokračování fedcupového utkání může být klíčový její zápas se slovenskou jedničkou Dominikou Cibulkovou, poté by proti sobě měly nastoupit dvojky Petra Cetkovská s Rybárikovou.

Oba kapitáni však mohou sestavy ještě změnit. "Já nepředpokládám změny, ještě se ale poradím s Petrou, jak se cítí, a pak uvidíme. Očekávali jsme těžký a vyrovnaný duel, a to se potvrdilo," řekl nehrající kapitán Petr Pála, který na konci prosince nahradil ve funkci Aleše Kodata.

Cetkovská ztratila v řadě pět gamů

Petra Cetkovská vstoupila do souboje se slovenskou hráčkou úspěšně, když za stavu 3:2 ve svůj prospěch prolomila podání Cibulkové a šla do vedení 4:2. Následně vyhrála i svůj game a stačila by jí jedna vítězná hra, aby se ujala vedení 1:0 na sety.

Dvaadvacetiletá Češka ovšem ztratila v řadě pět gamů a byla to naopak rodačka z Piešťan, která vybojovala pro Slovensko první set v poměru 7:5.

Klíčovým okamžikem druhé sady byla pátá hra, kterou čistě vyhrála Cibulková a šla do vedení 4:2. Rodačka z Prostějova tahala za kratší část provazu a slovenská hráčka, která do utkání nastoupila se zpožděním kvůli roztžené sukni, dotáhla utkání do vítězného konce.

"Jsem zklamaná, protože zápas jsem mohla vyhrát. Nedodržela jsem to, co vycházelo do stavu 5:2, mohlo to být lepší," komentovala svůj výkon česká hráčka pro ČT.

Cibulková poprvé v kariéře zahajovala fedcupové utkání

"Nestačila jsem nasát atmosféru jako v předcházejících zápasech a byla jsem v úvodu hodně nervózní. Nechytila jsem se a chybovala. Naopak Petra začala velmi dobře," prohlásila slovenská hráčka. "Zdravě jsem se naštvala, ptala jsem se sama sebe, proč jsem tak nervózní."

Ve druhém setu ji začaly chytat křeče do ruky. "Stává se mi to občas při zvýšené nervozitě," vysvětlila Cibulková. K zápasu nastoupila s malým zpožděním kvůli problémům se sukní. "Zkoušela jsem si novou sukni ještě na pokoji, do švu mi zapadla jedna tkanička a nedařilo se mi ji vytáhnout. Zachránil mě až náš doktor, který šev rozstřihl," popsala své trable.

FED CUP, Brno:
ČR - Slovensko 1:1 po prvním dnu
Cetkovská - Cibulková 5:7, 3:6
Statistika - Esa: 0:0. Dvojchyby: 3:2. Nevynucené chyby: 33:31. Vítězné míče: 12:19. Využité brejkboly: 3 z 9/6 ze 14. Celkem získané míče: 63:78. Čas utkání: 1:48 hod.
Vaidišová - Rybáriková 7:5, 6:4.
Statistika - Esa: 4:4. Dvojchyby: 4:5. Nevynucené chyby: 23:11. Vítězné míče: 38:10. Využité brejkboly: 4 z 8/2 z 10. Celkem získané míče: 87:68. Čas utkání: 1:38 h.

Reklama

Související témata: