Hlavní obsah

Slavný sprinter Maurice Greene ukončil kariéru

PEKING

Bývalý olympijský a světový šampión v běhu na 100 metrů Maurice Greene ukončil kariéru. Třiatřicetiletý americký sprinter své rozhodnutí oznámil v Pekingu, kam byl pozván na návštěvu sportovišť pro letošní olympijské hry.

Článek

"Moc mě to mrzí, protože jsem moc chtěl být na olympiádě v Pekingu, ale už je to oficiální," řekl agentuře Reuters rodák z Kansasu, kterého v posledních dvou letech trápily zdravotní potíže. Poslední vítězství si připsal před čtyřmi lety.

"Nemyslím, že bych v sobě našel duševní sílu bojovat sám se sebou, abych se po zranění dostal zpátky do formy. Chci, aby v atletice začali zářit jiní," uvedl sprinter, který plánuje, že se bude věnovat trenérské a obchodní kariéře. "Myslím, že mám za sebou hodně vrcholů kariéry. První olympijská medaile, první světový titul, rekordy... Všechny ty věci pro mě moc znamenají. Nicméně doufám, že si mě lidé nebudou pamatovat nejen jako skvělého atleta, ale hlavně jako dobrého člověka," dodal.

V Aténách stanovil tehdejší světový rekord

Greene získal zlato na olympijských hrách v Sydney a na mistrovství světa v Seville 1999 jako první atlet vybojoval na jednom šampionátu tituly v bězích na 100 a 200 metrů. Ve stejném roce v Aténách stanovil tehdejší světový rekord časem 9,79 sekundy.

Současnou sprinterskou hvězdu Tysona Gaye, který loni na mistrovství světa v Ósace získal tituly v bězích na 100 a 200 metrů a ve štafetě, Greeneovo oznámení zaskočilo. "Je to šok. Představte si, že by golf přišel o Tigera Woodse," řekl agentuře Reuters. "Maurice je prostě legenda," dodal.

Reklama