Hlavní obsah

Běžecký SP v Liberci má zachránit sníh z Jizerských hor, rozhodne se ve čtvrtek

PRAHA

Rozhodnutí o tom, zda se příští víkend uskuteční v Liberci závody Světového poháru v běhu na lyžích a v severské kombinaci, padne ve čtvrtek večer. Organizátory závodů trápí nedostatek sněhu v běžeckém areálu ve Vesci, přesto ale věří, že díky sněhu přivezenému z Jizerských hor dokáží připravit alespoň základní okruh v délce 2,5 kilometru.

Článek

Prezidentka organizačního výboru Kateřina Neumannová se ve středu odpoledne sešla přímo ve veseckém areálu se šéfem běžeckého úseku Mezinárodní lyžařské federace (FIS) Jörgem Capolem a domluvila s ním další postup. Další schůzka proběhne ve čtvrtek večer a jejím výsledkem bude rozhodnutí o tom, zda se závody vůbec budou konat. "Organizátoři ale pevně věří, že Světový pohár zrušen nebude," uvedl pro Sport.cz mluvčí organizačního výboru Zdeněk Soudný.

Areál ve Vesci doplatil na nízkou nadmořskou výšku a technický sníh na tratích kvůli teplotám vysoko nad nulou rychle zmizel. Pořadatelé nyní doufají, že navezou sníh z Jizerských hor a připraví alespoň základní okruh v délce 2,5 km. "Na takový okruh budeme potřebovat 10 tisíc kubíků sněhu. Pracovní skupina projížděla v posledních dvou dnech Jizerské hory a na neupravovaných a v zimě kvůli sjízdnosti uzavřených cestách našla sněhu dostatek. Jednáme o možnostech jeho dopravy do Vesce," prohlásila Neumannová při středeční tiskové konferenci v Praze, z níž odjela přímo na setkání s Capolem.

Organizátoři nyní finišují s vyřízením potřebných povolení, aby mohli sníh z chráněné oblasti odvézt. Sníh nechtějí navážet na standardní tratě, ale na asfaltované dráhy určené pro kolečkové lyže.

O formátu závodů v pondělí 

Neumannová věří, že i přes nepříznivé podmínky proběhnou příští víkend v Liberci závody v běhu i severské kombinaci. Ta měla mít v pátek 15. února na programu závod s hromadným startem na 10 kilometrů, o den později individuální závod Gundersenovou metodou na 15 km a v sobotu sprint. Běžci měli v sobotu absolvovat skiatlon a v neděli týmový sprint. "Je jasné, že skiatlon se nepojde. Na to jsou třeba dva okruhy, což nejsme schopni zajistit," řekla.

O tom, jaké závody se vlastně budou v Liberci konat, by se mělo rozhodnout na začátku příštího týdne. "V pondělí proběhne jednání o tom, jaké závody se poběží," dodal Soudný.

Reklama

Související témata: