Hlavní obsah

Policie se obává, že na skoky do Liberce přijde více lidí, než areál pojme

LIBEREC

Policisté mají obavy, aby na Světový pohár ve skoku na lyžích v Liberci nepřijelo více fanoušků, než se jich vejde do nedokončeného areálu na Ještědu. Pořadatelé jich tam z bezpečnostních důvodů nepustí více než 10 000, minimálně tolik by jich přitom mělo dorazit v pátek i v sobotu jenom ze samotného Polska. ČTK to ve čtvrtek řekl náměstek ředitele severočeské policie František Hamerle.

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Polští fanoušci na skocích na lyžích

Článek

"Až se areál zaplní, žádní další diváci se tam už nedostanou. Budou muset zůstat ve městě," uvedl Hamerle. Pokud by nespokojení fanoušci chtěli proniknout ke skokanským můstkům a pořadatelé by na ně nestačili, policisté by jim pomohli.

SP ohlídá zhruba 150 policistů, mezi nimi i několik Poláků a Němců. Téměř polovina policistů se zaměří na dopravu, kromě pořádkové policie přijedou také kriminalisté specializovaní na kapesní krádeže. O bezpečnost se postará policejní vrtulník, zásahová jednotka i speciální technika na odhalování ukradených aut. "Policistům zdůrazňujeme, ať se k návštěvníkům závodů chovají co nejvíce přátelsky," podotkl Hamerle.

Při Světovém poháru ve skoku, který začne ve čtvrtek večer kvalifikací, policisté využívají špičkový informační systém. Dozví se díky němu okamžitě o každém trestném činu na Liberecku a Jablonecku a také v polském a německém pohraničí. Ve dnech, kdy se na Ještědu koná SP, nasadí německá a polská policie na kontroly u hranic s Libereckým krajem více než 100 příslušníků.

Diváci by měli být opatrní 

Klid a pořádek u skokanských můstků zajistí ochranka. Mluvčí SP Zdeněk Soudný k ní z taktických důvodů neuvedl žádné podrobnosti. Pořadatelé upozorňují diváky, že v některých částech ještědského areálu pokračuje výstavba a diváky tam nepustí stejně jako na prudké, podmáčené stráně.

"Na budoucí tribuny můžeme umístit pouze 4000 diváků. Dalších 6000 se vejde na Slalomový svah naproti budoucím tribunám. Vstupenky na budoucí tribuny stojí 420 korun, na Slalomový svah 150 korun," konstatoval Soudný.

Podle Soudného je zatím v areálu málo pevný terén, bláto a na Slalomovém svahu měkký sníh. "Divákům doporučujeme dobrou obuv a především opatrnost, aby se vyhnuli úrazům," prohlásil Soudný. Výstavbu skokanského areálu na Ještědu zpomalily opožděné státní dotace pro mistrovství světa v klasickém lyžování 2009.

Reklama

Související témata: