Hlavní obsah

Ochranáři napadli organizátory SP v Liberci kvůli odvozu sněhu z Jizerek

LIBEREC

Zákon o ochraně přírody porušili pořadatelé Světových pohárů v severní kombinaci a běhu na lyžích tím, že v noci ze soboty na neděli odváželi sníh z chráněné lokality na Jizerce. Právu to řekl lesník ze Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Jizerské hory Vladimír Vršovský podle kterého nyní zahájí s pořadateli SP za porušení zákona správní řízení. V něm jim může být uložena pokuta až ve výši dvou miliónů korun.

Foto: Ondřej Duda

Bagry odváží sníh z chráněné lokality na Jizerce a z Jizerské magistrály.

Článek

Ochráncům přírody se nelíbí, že těžká technika vyhrnovala sníh z chráněného území a odvážela je do areálu v libereckém Vesci, aby zde připravila nouzový 2,5kilometrový okruh pro Světové poháry v běhu na lyžích a severské kombinaci, které začnou tréninky ve čtvrtek. „Byl jsem se tam podívat a viděl, jak stroje plošně vyhrnovaly sníh až na podklad na loukách na Jizerce a odvážely ho z lesních cest,“ uvedl Vršovský.

Upozornil také, že podle platného zákona o ochraně přírody a krajiny je na celém území CHKO Jizerské hory zakázáno vjíždět a setrvávat s motorovými i nákladními vozy mimo silnice a místní komunikace mimo místa vyhrazená se souhlasem orgánů ochrany přírody. „Na loukách na Jizerce, která leží ve 2. zóně CHKO JH a v evropsky významné lokalitě soustavy Natura 2000, taková činnost vyhrazena není. Ani žádný subjekt nepožádal o vydání výjimky z ochranných podmínek CHKO Jizerské hory, kterou vydává vláda ČR,“ varoval Vršovský.

OV: Postupujeme podle dohody

Fakt, že se těžká technika pohybuje v místech, kde nemá co dělat, museli podle Vršovského pořadatelé SP vědět. „Zástupce OV FIS MS Liberec byl při osobní konzultaci na Správě CHKO Jizerské hory ve čtvrtek informován o protiprávnosti odvážení sněhu z míst, na která je vjíždění zakázáno. Konkrétně byly jmenovány louky na Jizerce, Hraběticích a Nová louka,“ poznamenal Vršovský.

Podle mluvčího organizačního výboru Zdeňka Soudného ale pořadatelé postupují v mezích dohody s CHKO. „Jednáme tak, jak jsme se minulý čtvrtek domluvili s ředitelem CHKO Jiřím Huškem. Ten je bohužel momentálně pracovně v Kanadě a nemůžeme se mu dovolat, abychom si současný spor vyjasnili,“ uvedl pro Sport.cz Soudný. Dovoz sněhu do Vesce podle Soudného zastaven nebyl.

Zásah do Jizerské magistrály

V souvislosti s dovozem sněhu do Vesce si ale lidé stěžují také na to, že nákladní vozy odvážejí sníh přímo ze stop Jizerské magistrály v okolí Smědavy. „S tím nemůžeme nic dělat, ale od rána nám sem lidé volají a stěžují si,“ zmínil Vršovský. Jedním z nich je i Ondřej Duda z osady Jizerka, podle kterého bagry zlikvidovaly o víkendu asi kilometr Jizerské magistrály a dále v tom pokračují „Těžká technika odváží sníh do Vesce u Liberce na dvoukilometrovou trať závodů pro několik desítek profesionálů. Přitom ničí magistrálu, kterou využívají tisíce rekreačních lyžařů a likvidují sníh na chráněných loukách v památkové rezervaci Jizerka,“ lamentoval Duda.

Jeho informace Právu potvrdila také Blanka Nedvědická z Jizerké o.p.s., která se stará o tratě na Jizerské magistrále. „Od rána se na nás obracejí rozhořčení lyžaři, na soušské silnici nám odvozili sníh z tratí, které jsou vyhrabané až na asfalt. Kolik tratí přesně poškodili a zničili musíme zmapovat,“ konstatovala Nedvědická s tím, že Jizerská o.p.s. upravuje z velké části magistrátu pro běžkaře ze sponzorských darů a peníze získává jen těžko.

Problém u přehrady Souš 

Na chování pořadatelů SP upozornil Městský úřad v Tanvaldu odbor dopravy také hrázný z přehrady Souš, okolo které je povolen provoz pouze v letních měsících a jen vozidlům do 3,5 tuny. „Informoval nás o tom, že se tam chtěla těžká technika dostat z té naší strany okolo přehrady v sobotu večer, ale hrázný je vyhnal. Jako úřad jsme nikomu nedávali žádnou výjimku k vjezdu,“ podotkl vedoucí odboru dopravy tanvaldského městského úřadu Jaroslav Boháč.

O výjimku k tomu, aby rolba Jizerské o.p.s. mohla upravovat běžecké stopy museli podle Nedvědická žádat i oni několik měsíců dopředu. Splnit přitom museli celou řadu podmínek.

Organizátoři věří, že pomůže pokles teplot 

Na tratích pro Světové poháry nezbyl po oblevě žádný sníh a pořadatelé ho tam začali dopravovat nákladními auty v sobotu. Prezidentka organizačního výboru mistrovství světa v klasickém lyžování 2009 Kateřina Neumannová uvedla, že na přípravu okruhu o délce 2,5 kilometru potřebují zhruba 10 000 metrů krychlových sněhu, které by mělo přepravit zhruba 300 nákladních vozů.

Současný pokles teplot vzbudil u organizátorů naději, že budou moci vyrábět i umělý sníh. „Dnes v noci se nicméně ještě stříkat nedalo. Předpověď ale vypadá dobře a věříme, že to půjde,“ uvedl Soudný. V souvislosti s problémy, jimž pořadatelé SP čelí, ale odmítá hovořit o kritické situaci. „Samozřejmě, že je současná situace nestandardní. V krizovém režimu ale nejsme,“ zdůraznil mluvčí OV s tím, že další výsledky jednání s CHKO by měly být známy ještě dnes odpoledne.

Reklama