Hlavní obsah

Lyžař Jakš se stal na klasické patnáctce mistrem světa do 23 let

Český běžec na lyžích Martin Jakš se v pondělí stal mistrem světa do 23 let v závodě na 15 kilometrů klasickou technikou. Na šampionátu v italském středisku Malles porazil o 32,3 sekundy Kazacha Alexeje Poltaranina, třetí skončil s více než minutovou ztrátou Petter Eliassen z Norska. Úspěch českých lyžařů podtrhl desátým místem Václav Kupilík.

Článek

Jednadvacetiletý Jakš, který se v této sezóně prosazuje i mezi dospělými v závodech Světového poháru, patřil k favoritům na vítězství. Na trať vyrazil se startovním číslem jedna a jeho mezičasy nikdo z dalších závodníků nepřekonal. Už po prvním pětikilometrovém okruhu Jakš vedl, a i když neměl přehled o výkonech konkurentů, byl nejrychlejší také v dalších dvou třetinách trati.

"Měl jsem docela dobré informace o tom, jak jsem jel, servismani mi říkali, že náskok narůstá, takže jsem si jel svoji jízdu. Super, velká spokojenost, i když se ode mě medaile asi čekala," řekl Jakš. "Od začátku jsem myslel na medaili, ale je pravda, že jsem si dělal zálusk i na tu největší," připustil.

Jakš si splnil cíl

Teplé počasí trať hodně ztížilo, neboť zmrzlá stopa během závodu tála. "Servismani odvedli dobrou práci," pochválil muže, kteří testovali lyže už v pondělí. "Naštěstí ty podmínky byly dnes úplně stejné," popisoval Jakš. "Jen jsem trochu cítil, že se jelo vysoko nad mořem, ale s tím měli problémy asi všichni," upozornil talentovaný český lyžař, pětadvacátý muž průběžného pořadí Světového poháru, na nadmořskou výšku kolem 1800 metrů.

Má napilno, na šampionát do Itálie odjel přímo z Falunu, kde v neděli jel štafetu. Do Malles se dostal ve čtyři ráno. A ve středu se opět přesune do Lahti, kde ho v neděli čeká stejný závod Světového poháru. "Splnil jsem si cíl, medaile mám, takže spokojenost, a další závod už se mě netýká," dodal ke čtvrteční volné třicítce s hromadným startem.

V kategorii do 23 let navázal Jakš na úspěchy z loňského juniorského mistrovství světa, kdy získal stříbro na klasické desítce a přidal bronz ve skiatlonu.

Výsledky závodů MS v Malles:
Muži do 23 let (15 km klasicky):
1. Jakš (ČR) 42:10,2, 2. Poltaranin (Kaz.) -32,3, 3. Eliassen (Nor.) -1:05,2, ...10. Kupilík -2:08,9, 25. Rykr -3:41,0, 34. Razým (všichni ČR) -4:26,1.
Ženy do 23 let (10 km klasicky):
1. Ťagajová (Rus.) 29:41,6, 2. Cuinetová (Fr.) -11,9, 3. Tarvonenová (Fin.) -37,3, ...27. Nývltová -2:14,3, 28. Skalníková -2:19,2, 40. Rösslerová -3:18,3, 44. Tolarová (všechny ČR) -5:01,6.

Reklama

Související témata: