Hlavní obsah

Závod v boulích vyhráli Colas a Uemuraová, Sudová devátá

MARIÁNSKÉ LÁZNĚ

Francouz Guilbaut Colas a Japonka Aiko Uemuraová v sobotu vyhráli paralelní závod v boulích v Mariánských Lázních. Ve finále podniku Světového poháru akrobatů porazili Američana Nathana Robertse a Kanaďanku Sylvii Kerfootovou. Třetí skončili Kanaďan Alexandre Bilodeau a Američanka Emiko Toritová. Česká reprezentantka Nikola Sudová vypadla hned v prvním kole vyřazovacích bojů a obsadila devátou příčku.

Foto: Jaroslav Hruška

Česká lyžařka v boulích - Nikola Sudová v Mont Gabriel (ilustrační fotografie)

Článek

Do Sudové přitom čeští fanoušci vkládali velké naděje, česká boulařka skončila druhá v kvalifikaci a měla velkou výhodu pro první kolo. Mohla si vybrat trať, zároveň proti ní jela slabší soupeřka. Jenže na startu jí uklouzly obě hůlky a právě časová ztráta znamenala konec hned na začátku její snahy o první vítězství v SP po dvou letech, na něž si brousila zuby. "Hodně mě to mrzí, chtěla jsem vyhrát," pravila.

Trénovalo se jí prý skvěle, jezdilo parádně. "Ale stalo se to, co jsem ale vůbec nečekala," komentovala Sudová nepovedený start. Způsobil to měkký sníh, z něhož její hroty hůlek krátce před startem vypadly. "A ten kopec je už moc krátký na to, aby se to dalo dohnat," vykládala. Přiznala, že po startu padlo i dost sprosté slovo. "Takže doufám, že to tam nestihli natočit do televize," usmívala se i přes zklamání.

Snažila se jet technicky nejlépe jak uměla, dávala si záležet na skocích. "Dohnat se to nedalo, nešlo s tím nic udělat. Jedině v případě, že by soupeřka udělala chybu. Ale ona si to pohlídala," glosovala bývalá vicemistryně světa Japonku Miki Itovou, v kvalifikaci předposlední ženu. "Já bych musela jet rovně dolů, abych to zvrátila, ale to by mě stálo techniku," přemítala boulařka. "Ale bojovala jsem," ujistila.

V čele SP je Japonka Uemuraová

Se starty nikdy neměla problém, podobná potíž se jí přihodila poprvé. Přesto ale v cíli Sudová nijak zvlášť nesmutnila. Navíc, když v další jízdě vypadla i její největší soupeřka v boji o celkové vítězství v SP Margarita Marblerová. "Musím přiznat, že mi to trochu hraje do karet, neuteče mi o tolik," připustila Sudová. "Ale když už ten svěťák nemám vyhrát já, tak to přeju jí. Já jsem mladší, až ona skončí, tak já tady ještě budu, tak ať si to užije," rozesmála se.

Do čela Světového poháru se dostala Japonka Uemuraová, která v sobotu vyhrála druhý závod v řadě. Odsunula tak Marblerovou a Sudovou, která na první místo ztrácí 33 bodů. "No, budu mít v příštím závodu ve Švédsku co dělat, abych to dohnala," usmála se Sudová před dalším závodem v Aare. Pak už bude mít jen dvě možnosti, aby se dotáhla na první pozici v seriálu.

Výsledky:
Muži:
1. Colas (Fr.), 2. Roberts (USA), 3. Bilodeau (Kan.), 4. Volkov (Rus.), 5. Rousseau (Kan.), 6. Nishi (Jap.), ...34. Vaculík, 43. Novák, 45. Kotek (všichni ČR).
Pořadí SP:
1. Begg-Smith (Austr.) 439, 2. Colas 424, 3. Bilodeau 315, 4. Marquis (Kan.) 288, 5. Dennen (USA) 256, 6. Rousseau 255.
Ženy:
1. Uemuraová (Jap.), 2. Kerfootová (Kan.), 3. Torito (USA), 4. Boulangeatová (Fr.), 5. Marblerová (Rak.), 6. Dufourová (Fr.), ...9. Sudová (ČR)
Pořadí SP:
1. Uemuraová 383, 2. Marblerová 370, 3. Sudová 350, 4. Toritová (USA) 280, 5. Robertsonová 277, 6. Roarková (obě USA) 274.

Reklama