Hlavní obsah

Oštěpař Frydrych se výrazně zlepšil na 84,96 m a vyzve Železného

PLZEŇ

Oštěpař Petr Frydrych ozdobil mistrovství republiky atletů do 22 let v Plzni výborným výkonem 84,96 metru, kterým vylepšil český rekord v této věkové kategorii a upevnil si třetí místo v domácích historických tabulkách. Dál hodili jen Frydrychův trenér Jan Železný, jehož světový rekord má hodnotu 98,48, a Miroslav Guzdek.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Oštěpař Petr Frydrych

Článek

Na závěr sezóny bude mít Frydrych ojedinělou příležitost utkat se s Železným. Trojnásobný olympijský vítěz a mistr světa by se měl 26. září zúčastnit vrhačského mítinku v Domažlicích.

Frydrych si v neděli výrazně zlepšil osobní maximum z letošního července, kdy v německém Cuxhavenu hodil 81,37 metru a splnil ostrý limit pro účast na mistrovství světa. V Berlíně skončil desátý, když ve finále nedokázal překonat hranici 80 metrů. Výkon z Plzně by mu mezi elitou zajistil bronzovou medaili.

"Ani mě to moc nemrzí, že se to povedlo až tady. I když formu jsem měl určitě i v Berlíně," uvedl Frydrych pro server Českého atletického svazu. V letošních světových tabulkách se posunul na osmé místo. "Podmínky byly ideální, foukalo do zad. Hodně mě vyhecoval Kuba Vadlejch," řekl úřadující vicemistr Evropy do 22 let na adresu druhého v pořadí, který vytvořil výkonem 78,07 metru český juniorský rekord.

Oba mladíky čeká na závěr sezóny bonbonek - souboj se Železným. "Na to se opravdu těším, zaházet si proti světovému rekordmanovi," uvedl Vadlejch. V oštěpařském sektoru se Železný objevil naposledy před třemi lety v rodné Mladé Boleslavi, kde se oficiálně rozloučil s kariérou. Letos na jaře se nechal svými svěřenci vyhecovat k hodu při tréninku a překonal 84 metrů.

Soutěž oštěpařek v Plzni vyhrála Nikol Ogrodníková, která výkonem 53,20 metru překonala o 1,29 metru šest let starý rekord mistrovství Barbory Špotákové.

Reklama

Související témata: