Hlavní obsah

Basketbalistka Eva Horáková si vážně poranila koleno

HRADEC KRÁLOVÉ

Basketbalistku Evu Němcovou-Horákovou ze Sokola Hradec Králové čeká operace křížových vazů v koleně a poté zhruba půlroční přestávka. Hrdinka finále mistrovství Evropy 2005 v Turecku, které rozhodla tříbodovým košem o vítězství nad Ruskem, se možná na palubovku už k soutěžním utkáním nevrátí.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Asi mi nebylo souzeno, abych hrála dál. Samozřejmě mě mrzí, co se přihodilo. Ale člověk nemá litovat ničeho, k čemu se rozhodl. Nyní nemohu říct, zda se ještě k basketbalu někdy vrátím," řekl v pondělí ČTK Horáková.

Nejlepší basketbalistka Evropy za rok 1996 utrpěla zranění v říjnovém ligovém utkání proti Strakonicím. "Přesně nevím, jak se všechno seběhlo. Bylo nás pod košem více. Zabrzdila jsem, noha zůstala stát a koleno šlo dál," popsala Horáková, která za měsíc oslaví sedmatřicáté narozeniny. Zranění jí sice dovoluje normálně chodit i řídit auto, hrát basketbal ale nemůže a chystá se na operaci.

Kvůli zranění kolena ukončila kariéru již v roce 2002; nyní si poranila druhé koleno. Přesto se vrátila a podruhé odešla v lednu 2006 kvůli ztrátě motivace a dalším zdravotním komplikacím. Vzápětí se provdala za basketbalistu Ladislava Horáka, s kterým má dceru Sandru.

V letech 1988 až 1991 působila v USK Praha, pak hrála výhradně v zahraničí. Skvělé roky prožila ve francouzském Bourges, s nímž v letech 1997 a 1998 zvítězila v Evropské lize. Prosadila se i v zámořské WNBA, kde hrála za Cleveland.

Reklama