Hlavní obsah

Atletický podvod v Číně: účastníci maratónu se cestou do cíle vezli v autech

PRAHA/PEKING

Měla to být velká atletická událost, které se celkem zúčastnilo téměř 50 tisíc lidí, jenže nyní se ukazuje, že maratón v jihočínském městě Sia-men byl plný podvodníků. Ze závodu, který se uskutečnil za velkého zájmu příznivců na začátku ledna, bylo dodatečně diskvalifikováno kolem třiceti běžců. Někteří z nich si totiž cestou do cíle pomohli vskutku nesportovně - jízdou v autě.

Foto: Gero Breloer, ČTK/AP

Účastníci maratónu (ilustrační foto)

Článek

Téměř třetina běžců, která čínský maratón dokončila v první stovce, si do cíle pomohla podvodem. Ti nejdrzejší během závodu naskočili u tratě do vozidel a část trasy absolvovali na čtyřech kolech. Další zase podváděli s mikročipy, podle kterých se měří čas. Dali je rychlejším kolegům a díky tomu jim senzory v cíli poté ukázaly mnohem lepší čas, než jakého by ve skutečnosti mohli sami dosáhnout.

Podle britského Guardianu se ukázalo, že motivace podvodníků nebyla jen čistě sportovní. Umístění v maratónu totiž souviselo také s možným přijetím na čínskou univerzitu. Ti, kdo se dostali pod čas 2 hodiny a 34 minut, získali extra body do tzv. "gaokao", což je v Číně závěrečná maturitní zkouška. To také vysvětluje, proč byli mezi podvodníky především studenti středních škol.

Čínská média uvedla, že organizátoři na podvod přišli v okamžiku, když sledovali videozáznamy ze závodu. Nyní se chtějí soustředit na to, aby v budoucnu k podobným věcem už nemohlo dojít. Bude potřeba zvýšit dohled na závodníky, tentokrát prý měli k dispozici "pouze" 200 monitorů, které dohlížely na téměř 50 tisíc účastníků maratónu a doprovodných závodů.

Nejde o první případ, kdy se v Číně podvádělo při maratónu. V roce 2007 bylo ze závodu v Pekingu dodatečně vyloučeno 19 běžců za podvody s mikročipy.

Reklama

Související témata: