Hlavní obsah

Basketbalová fantazie pokračuje, Češky hrají o zlato s Američankami

KARLOVY VARY

Takhle se vstupuje do historie. České basketbalistky po dalším skvělém výkonu porazily v semifinále mistrovství světa v Karlových Varech Bělorusko 81:77 po prodloužení a v neděli budou hrát od 20 hodin o zlato s Američankami, které ve druhém seminále vyhrály nad Španělkami 106:70. Už nyní mají ale svěřenkyně trenéra Blažka jistou medaili, na níž se čekalo 35 let.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Obrovskou radost zažívaly české basketbalistky poté, co porazily Bělorusko a postoupily do finále.

Článek

Ve vyprodané hale začaly české reprezentantky boj o finále trochu zaraženě, chyběl jim pohyb a pod oběma koši měly navrch běloruské pivotky. V 5. minutě tak domácí tým prohrával 3:11, až trojka Horákové ho probudila. Přitvrdilo se i v obraně a další úspěšná střela zdálky, tentokrát z rukou Ferančíkové v poslední vteřině úvodního dějství korunovala osmibodovou šňůru přinášející obrat skóre na 16:15.

Trojky podržely české družstvo i ve druhé části, kdy pečlivou a patřičně důraznou obranou nutily běloruské hráčky ke ztrátám míče. Úspěšnost střelby ale stále mluvila pro soupeřky, za prvních dvacet minut činila skvělých 63 procent. Domácí zahodily několik dobrých možnosti zpod koše a do poloviny zápasu jim poněkud scházely body Vítečkové.

Ze sedmi střel se trefila jen jednou, na začátku třetí čtvrtiny už ale táhla osmibodovou šňůru, která Česku zajistila vedení 40:36. Bělorusko sice hraje na mistrovství světa poprvé, na posledních dvou evropských šampionátech ale bylo pokaždé v semifinále a ve Varech nás v jeho dresu nejvíc zlobila půvabná podkošová hráčka Veremejenková, která byla excelentní při zakončení.

Dramatický závěr sledovali diváci vstoje

Přesto domácí družstvo hlavně díky obrovskému úsilí v obranné práci drželo těsný náskok. Šest minut před koncem byl stav 61:55, ale stačily dvě zbytečné ztráty míče a jedno zbrklé zakončení útoku a soupeřky rychle vyrovnaly. Závěr čtvrté čtvrtiny byl nesmírně dramaticky a lidé v hledišti ho sledovali vstoje.

Po trestných hodech Vítečkové vedly české hráčky 13 vteřin před koncem 68:65, jenže po jediné proměněné šestce Marčenkové se Běloruskám povedl doskok a Trofimovová čtyři sekundy před koncem vyrovnala.

V prodloužení se vyplatily odvaha Horákové a Veselé při průnicích pod koš, Bělorusky ale znovu dotáhly a 70 vteřin před vypršením času přišla úžasná trojka Vítečkové ze záklonu znamenající stav 77:73. Když se běloruská hvězda Veremejenková vyfaulovala, Horáková zvládla šestku, navíc i doskok a Vítečková 16 vteřin také ze značky trestných hodů byla bezchybná. Koncovku zvládla česká děvčata na velikou jedničku a mohl vypuknout gejzír radosti v hale, která se otřásala nezměrnou radostí.

V nedělním finále se od 20 hodin utkají české basketbalistky s družstvem USA, které ve druhém semifinále porazilo Španělsko hladce 106:70. O bronz se utkají od 17. 30 Bělorusky se Španělkami.

Semifinále MS v basketbale žen:
Česko - Bělorusko 81:77 po prodloužení
Nejvíce bodů: Vítečková 21, Veselá 15, Horáková 14, Burgrová 10, Večeřová 8 – Veremejenková 24, Levčenková 17, Troinová 11, Durejková 8, Marčenková 5. Rozhodčí Maestre (Fr.), Mayberry (Austr.), Townsendová (Kan.), trojky 6:6, trestné hody 31/21:15/13, doskoky 36:36, 5500 diváků, čtvrtiny 16:15, 16:19, 22:15, 14:19 - 13:9.
USA - Španělsko 106:70
Body: Catchingsová 14, Fowlesová 13, Taurasiová a McCoughtryová po 11, Charlesová, Cashová a Jonesová po 9, Mooreová 8, Whalenová, Dupreeová a Appelová po 6, Birdová 4 - Fernándezová 16, Martínezová 12, Palauová a Torrensová po 7, Pascuaová 6, Cruzová 5, Montaňanaová, Valdemorová a Nichollsová po 4, Aguilarová 3, Limaová 2. Rozhodčí: Gontas (Řec.), Jasevičius (Lit.), Suguro (Jap.). Trestné hody: 21/15 - 24/16. Fauly: 21:20. Trojky: 7:4. Doskoky: 42:28.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články