Hlavní obsah

Češi dál válí na Austalian Open. Kvitová, Benešová, Šafářová i Hernych postupují

MELBOURNE

Šest českých tenistů postoupilo do třetího kola Australian Open. K Tomáši Berdychovi a Barboře Záhlavové-Strýcové se dnes přidali Jan Hernych, Petra Kvitová, Iveta Benešová a Lucie Šafářová, která vyšla vítězně z českého souboje s Klárou Zakopalovou. Hernych, jenž si účast v turnaji vybojoval v kvalifikaci, postoupil do třetího kola po výhře nad třicátým nasazeným Thomazem Belluccim z Brazílie 6:2, 6:7, 6:4, 6:7 a 8:6 za více než čtyři a půl hodiny hry.

Foto: Reuters

Petra Kvitová si poradila i s Ruskou Čakvetadzeovou a postoupila do třetího kola Australian Open.

Článek

Pětadvacátá nasazená Kvitová porazila Annu Čakvetadzeovou 6:3 a 6:4 a Benešová vyřadila další Rusku, osmnáctou nasazenou Marii Kirilenkovou hladce 6:4 a 6:1. Šafářová svedla se Zakopalovou vyrovnanou bitvu a za dvě a půl hodiny hry krajanku porazila 6:3, 6:7 a 7:5

Do třetího kola se nedostal Radek Štěpánek, kterého zastavil John Isner. Dvoumetrový Američan nastřílel 20 es a zvítězil 4:6, 6:4, 6:2 a 6:1.

Hernych hraje životní grandslamový turnaj. V předchozích osmnácti pokusech si pražský rodák sedmkrát zahrál druhé kolo, ale do třetího nikdy nenakoukl. V dalším utkání ho čeká silný soupeř - turnajová čtyřka Robin Söderling ze Švédska.

V Melbourne poprvé panovalo opravdu letní počasí a hrálo se pod paprsky slunce. Pro Kvitovou znamenala změna určitý problém a necítila se úplně v pohodě. "Během hry to bylo dobré, ale v pauzách mezi balony jsem se musela rozdýchávat a během přestávek i několikrát vstříknout vzduch do úst," řekla hráčka trpící astmatem.

Iveta Benešová vyřadila nasazenou Rusku Marii Kirilenkovou a postoupila do třetího kola Australian Open.foto: ČTK/AP

Kvitová vyhrála v letošní sezoně posedmé za sebou a v Melbourne se poprvé v kariéře dostala do třetího kola. O postup do osmifinále bude hrát s domácí nasazenou tenistkou Samanthou Stosurovou.

Utkání s Čakvedadzeovou, bývalou světovou pětkou, aktuálně 57. hráčkou světa Kvitová vybojovala ve dvou setech. "Čakvetadzeová sice spadla na žebříčku, ale v poslední době už se zase drápe nahoru a byl to opravdu boj. Moje hra jí navíc vyhovovala, o to je výhra cennější," řekla Kvitová serveru idnes.cz.

Benešová navázala ve druhém kole na skvělý výkon z úvodního utkání a ve dvou kolech ztratila na Australian Open jen pět gamů. Levou rukou hrající česká tenistka diktovala tempo hry a jistý výkon korunovala esem při mečbolu. "Tenis jsem měla vždycky ráda, ale teď mě baví dvojnásob. Hlavně díky tomu, že jsem vyléčila zranění a momentálně mě nic nebolí," radovala se sedmadvacetiletá hráčka.

Česká bitva mezi Šafářovou a Zakopalovou přinesla tenis plný dlouhých a kvalitních výměn od základní čáry. A diváci viděli napínavou koncovku. Šafářová ve třetím setu vedla 4:2, ale Zakopalová otočila a za stavu 5:4 podávala na postup. Jenomže od té chvíle získala v následujících třech gamech jen tři míče a Šafářová se radovala z vítězství po proměněném mečbolu přesným forhendem do rohu.

Klára Zakopalová prohrála v sestrovražedném souboji s Lucií Šafářovou.foto: ČTK/AP/Andrew Brownbill

Berdychova přítelkyně Šafářová je na Australian Open potřetí ve třetím kole, přičemž před čtyřmi lety si v Melbourne zahrála i čtvrtfinále. Zopakovat tento výsledek ale bude těžké, protože její příští soupeřkou bude světová dvojka Věra Zvonarevová z Ruska.

Benešová postoupila do třetího kola Australian Open podruhé v kariéře a čeká ji další Ruska - šestnáctá nasazená Anastasia Pavljučenkovová.

Kvůli lřečím podával i spodem 

Poprvé v kariéře se Jan Hernych probojoval do třetího kola grandslamového turnaje. Na Australian Open ve čtvrtek podával i spodem, protože se kvůli křečím nemohl odrazit z nohy, ale nakonec dokázal za čtyři a půl hodiny porazit Brazilce Thomase Bellucciho 8:6 v páté sadě.

"Klíčem k výhře byla asi nejvíc ta moje bojovnost," řekl Hernych. Dvakrát se dostal do vedení, ale následně vždy soupeř vyrovnal v tie-breaku. "Ale nezlomilo mě to a pokaždé jsem se hned vrátil zpátky do hry. A pátý set už jednoznačně rozhodly moje zkušenosti," radoval se jednatřicetiletý hráč.

Ve čtvrtém setu měl Hernych v horku velké problémy. Začal dostávat křeče do lýtek a nemohl se pořádně hýbat. "Dokonce jsem jednou podával zespodu, protože jsem se nemohl z levé nohy odrazit," sdělil Radiožurnálu. "Křeče byly hodně nepříjemné a jsem rád, že mě přešly a mohl jsem hrát normálně, protože jsem hrál dobře," dodal.

Předloni skončil na kapačkách

Podobně náročný zápas na Australian Open už Hernych jednou zažil. Předloni prohrál v prvním kole s Rumunem Victorem Haneskem, když nevyužil tři mečboly a podlehl v pátém setu 6:8. Utkání tehdy trvalo 252 minut a Hernych skončil zcela vyčerpaný. "Tehdy jsem po zápase dokonce skončil na kapačkách, ale byla to jiná situace. Podcenil jsem tenkrát stravu a pitný režim, byla to jednoznačně moje chyba," vzpomínal.

Hernych byl předloni na 59. místě v pořadí ATP, ale loni hrál převážně jen challengery. Propadl se na 241. místo žebříčku a zdálo se, že jeho kariéra pomalu končí. V Melbourne ale prošel kvalifikací a nyní dosáhl životního výsledku na grandslamu. V předchozích osmnácti turnajích "velké čtyřky" jen sedmkrát prošel do druhého.

Čeká ho Švéd Söderling

Dalším soupeřem trojnásobného vítěze pražského challengeru bude světová čtyřka Robin Söderling ze Švédska. Bude to hodně těžké, ale abych měl šanci, musím být stoprocentně fit," řekl Hernych. "Je to zkušený hráč, už je na okruhu dlouho, hraje rychle a nízké míče. Nebude to jednoduché," řekl Söderling k Hernychovi.

Tenisový turnaj Australian Open (dotace 24 milionů dolarů):
Muži:
Dvouhra - 2. kolo:
Hernych (ČR) - Bellucci (30-Braz.) 6:2, 6:7 (11:13), 6:4, 6:7 (3:7), 8:6, Isner (20-USA) - Štěpánek (ČR) 4:6, 6:4, 6:2 a 6:1
Ženy:
Dvouhra - 2. kolo:
Kvitová (25-ČR)-Čakvetadzeová (Rus.) 6:3,6:4, Benešová (ČR)-Kirilenková (18-Rus.) 6:4,6:1, Šafářová (31-ČR)-Zakopalová (ČR) 6:3, 6:7, 7:5
Čtyřhra 1. kolo
Peschkeová, Srebotniková (2-ČR/Slovin.) - Erakovicová, Tanasugarnová (N. Zél./Thaj.) 6:4, 7:5, Krajicková, Kvitová (Niz./ČR) - Schiavoneová, Stubbsová (11-It./Austr.), Govorcovová, Kudrjavcevová (Běl./Rus.) - Olaruová, Ondrášková (Rum./ČR) 6:1, 6:2, Hlaváčková, Hradecká (ČR) - Bammerová, Sevastovová (Rak./Lot.) 6:3, 7:6 (7:3), Benešová, Záhlavová-Strýcová (6-ČR) - K. Bondarenková, Safinová (Ukr./Rus.) 6:2, 6:4.

Reklama

Související témata: