Hlavní obsah

V Melbourne dohrála i Kvitová, sen o semifinále se rozplynul za 75 minut

MELBOURNE/PRAHA

Dvouhry na Australian Open jsou již bez české účasti. Po úterním vyřazení Tomáše Berdycha představovala poslední naději Petra Kvitová, která ale ve středečním čtvrtfinále nestačila na Rusku Věru Zvonarevovou a za 75 minut opouštěla arénu Roda Lavera poražena po setech 2:6 a 4:6. Zvonarevová tak vyřadila tři české hráčky v řadě a potřetí za sebou se na grandslamu dostala mezi nejlepší čtyři.

Foto: Rob Griffith, ČTK/AP

Zklamaná tenistka Petra Kvitová po jedné z výměn v utkání s Věrou Zvonarevovou.

Článek

Zvonarevová sice hned při druhém fiftýnu úvodní hry předvedla dvojchybu, game ale s přehledem získala. Nervozita naopak svazovala Kvitovou, která při svém podání uhrála jediný balón a nepřesnou hrou dala soupeřce možnost brejku, který Ruska vzápětí potvrdila čistou hrou. A přáno nebylo dvacetileté české hráčce ani při dalším servisu, při němž sice vedla 40:15, Zvonarevová ale dotáhla na shodu a po třinácti minutách hry sebrala Kvitové už druhé podání.

Radostné gesto ruské tenistky Věry Zvonarevovéfoto: ČTK/AP/Shuji Kajiyama

V páté hře se jízda ruské hráčky zpomalila a Kvitová vydřela při podání Rusky první bod a posléze poprvé v utkání udržela vlastní servis. Šance na další brejk ale vzaly za své a Zvonarevová navíc v osmé hře opět sebrala české tenistce podání a za pouhých 29 minut usedala na lavičku s prvním setem v kapse.

Druhý set rušily petardy

Ani úvod druhé sady nenabídl odlišný obrázek a Kvitová po sérii chyb rázem prohrávala opět 0:3. Pak se ale nadechla k obratu, dvakrát podržela podání, soupeřce naopak servis vzala a bylo vyrovnáno. Injekce sebevědomí zaúčinkovala a Zvonarevová hned nato musela skousnout další brejk české hráčky. Koncentraci obou hráček v této fázi hry narušily výbuchy pyrotechniky, kterou mimo areál odpalovali lidé slavící australský národní svátek Australia Day, který připomíná příjezd prvních osadníků z Evropy.

A Kvitové se po nadějném rozjezdu nepodařilo zařadit další rychlostní stupeň a vlastními chybami opět věnovala svůj servis soupeřce. Favorizovaná Ruska šla vzápětí do vedení 5:4 a v desáté hře využila za stavu 40:30 hned první mečbol, když Kvitová zahrála příliš dlouhý balón. "Bylo těžké hrát po celý zápas bezchybně. Petra je velký bojovník a nabídla jsem jí možnost ke zvratu. Naštěstí jsem se dokázala vrátit do hry a dovést utkání do vítězného konce," poznamenala po utkání Zvonarevová, která utkání odehrála s černou páskou na památku obětí teroristického útoku na moskevském letišti Domodědovo.

Zklamaná tenistka Petra Kvitová po prohraném utkání s Věrou Zvonarevovou.foto: ČTK/AP/Shuji Kajiyama

Světová dvojka a druhá nasazená Zvonarevová tak má v Melbourne na svědomí osud tří českých hráček: ve 3. kole vyřadila po velkém boji Lucii Šafářovou a v osmifinále porazila Ivetu Benešovou. S Kvitovou měla před čtvrtfinálovým duelem vyrovnanou bilanci 1:1; předloni na tvrdém povrchu v Indian Wells se radovala z vítězství Ruska, česká tenistka vrátila porážku své středeční soupeřce loni na antuce v Římě.

AUSTRALIAN OPEN
Ženy, dvouhra - čtvrtfinále:
Zvonarevová (2-Rus.) - Kvitová (25-ČR) 6:2, 6:4.
Ženy, čtyřhra - semifinále:
Azarenková, Kirilenková (12-Běl./Rus.) - Peschkeová, Srebotniková (2-ČR/Slovin.) 6:2, 6:4.
Junioři, dvouhra - 3. kolo:
Veselý (1-ČR) - Berman (15-Austr.) 6:4, 6:1.

Reklama