Hlavní obsah

Eaton zlepšil v Tallinnu světový rekord v sedmiboji, Šebrle pátý

Američan Ashton Eaton vytvořil na mítinku v Tallinnu světový rekord v halovém sedmiboji 6568 bodů, vlastní maximum z loňského března vylepšil o 69 bodů. Český reprezentant Roman Šebrle, který tradiční soutěž v estonské metropoli v minulosti pětkrát vyhrál, v neděli obsadil páté místo výkonem 5848 bodů.

Foto: April L. Brown, ČTK/AP

Americký atlet Ashton Eaton opět překonal světové maximum v sedmiboji.

Článek

Eaton předem ohlásil útok na svůj rekordní výkon z loňského univerzitního amerického šampionátu, který tehdy přišel jako blesk z čistého nebe, a za svým cílem si šel od začátku dvoudenní soutěže.

Oproti sedmiboji ve Fayetteville se zlepšil hned v pěti disciplínách. Sprint na 60 m zvládl za 6,66 sekundy, do dálky skočil 777 cm a koulí vrhl 14,45 metru, o metr a 33 centimetrů dál než před rokem. Na překážkách se zlepšil o jedenáct setin na 7,60, ve skoku o tyči přidal decimetr na 520 cm.

Rekordní součet mohl být ještě výrazně lepší, kdyby nepokazil skok do výšky. S výkonem 201 cm byl třiadvacetiletý student univerzity v Oregonu hodně nespokojený, protože jeho osobní rekord je o deset centimetrů lepší. V závěrečném běhu na 1000 metrů potřeboval k překonání sedmibojařského rekordu čas pod 2:40,80, což výkonem 2:34,74 hravě splnil, i když zaostal za svými možnostmi.

Šebrle v závěrečných dvou disciplínách neudržel třetí místo, které mu patřilo po prvním dnu. Světovému rekordmanovi v desetiboji se nevydařila tyč a výkon 450 cm ho srazil na pátou příčku, na které po kilometru už zůstal.

Šebrlemu, jenž v loňské letní sezoně kvůli zdravotním potížím nedokončil jediný desetiboj, tak nevyšel plánovaný útok na hranici 6000 bodů. Olympijský vítěz z Atén jel do Tallinnu s cílem zajistit si účast na halovém mistrovství Evropy v Paříži, k čemuž potřebuje být do pátého místa v letošních evropských tabulkách. V současnosti je čtvrtý za svými přemožiteli z Tallinnu domácím Andresem Rajou, Rakušanem Dominikem Distelbergerem a dalším Estoncem Tarmem Riitmuruem.

Reklama

Související témata: