Hlavní obsah

Liberec pod taktovkou Nedvěda zdolal doma podeváté po sobě Spartu

Hokejisté Liberce porazili v 16. kole extraligy po dramatickém průběhu pražskou Spartu 5:4. Hosté vedli ve vyprodané Tipsport areně v průběhu utkání 3:1 a posléze i 4:2, ale Bílí Tygři dokázali vývoj duelu s výrazným přispěním zkušeného útočníka Petra Nedvěda otočit. Pod devátou výhru Liberce za sebou ve vzájemných utkáních na libereckém ledě se kapitán Severočechů podepsal čtyřmi body za gól a tři finální přihrávky.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Petr Nedvěd z Liberce (vlevo) se raduje se spoluhráčem Milanem Bartovičem z branky.

Článek

Sparta neporazila Liberec na jeho ledě už čtyři roky, přičemž během tohoto období neuhrála ani jediný bod. Od úvodního buly tak hrála velmi aktivně se snahou tuto černou sérii přetrhnout. Ovoce jí to přineslo už ve třetí minutě, kdy Foster zužitkoval pas Tomáše Rachůnka a hosté vedli. O chvilku později zvedal ruce nad hlavu Jánský, ale videorozhodčí doporučil sudím jeho branku neuznat.

Liberec pak odpověděl z první vážnější akce. Bartovič zachytil puk mezi kruhy a střelou na lapačku nedal brankáři Pöpperlemu šanci.

Pražané začali aktivně i druhou třetinu. Blízko trefě do černého byl Tenkrát, ale Pinc mu skórovat nepovolil. Krátce poté chyboval na červené čáře Čakajík, jenže ani dvojice Ivan Rachůnek a střílející Jánský domácího brankáře nepřekonali.

Aktivní hra hostů slavila úspěch až v 31. minutě, kdy přesilovou hru zužitkoval střelou od modré obránce Sersen. Sparťané využili i další šanci, když chybu Výtiska potrestal povedeným blafákem Ton. Liberec si ale připravil rychlou odpověď. Trončinský vyjel s pukem z rohu a nadvakrát překonal Pöpperleho.

Hosté utekli opět na dvoubrankový rozdíl ve 46. minutě, kdy Lapšanský zblízka prostřelil Pince. Spartu pak mohl uklidnit Pacovský, ale netrefil prázdnou branku. Zaúřadoval tak opět Liberec. Nedvěd přihrál Bortňákovi a ten dal nadvakrát svůj premiérový gól v extralize.

Tygři přidali a na začátku 54. minuty bylo srovnáno. Své sólo zakončil mezi betony hostujícího gólmana Kudrna. Skvělý obrat pak o chvilku později dokonal právě Nedvěd, jenž v minulosti oblékal i dres dnešního soupeře - z mezikruží propálil Pöpperleho nad vyrážečku. Liberec si už závěr pohlídal a dovedl k vítězství sedmé domácí utkání v řadě.

16. kolo hokejové extraligy:
Bílí Tygři Liberec - HC Sparta Praha 5:4 (1:1, 1:2, 3:1)
Branky a nahrávky: 10. Bartovič (P. Nedvěd), 38. Trončinský (P. Nedvěd), 49. Bortňák (P. Nedvěd), 54. Kudrna (Derner, Bartovič), 55. P. Nedvěd (D. Kajínek)- 3. Foster (T. Rachůnek), 31. Sersen (Ton, Tenkrát), 36. Ton (Pacovský), 46. Lapšanský (I. Rachůnek, Jan Hanzlík). Rozhodčí: Husička, Mikula - Charvát, Rozlílek. Vyloučení: 4:5. Využití: 0:1. Diváci: 7500 (vyprodáno).
Liberec: Pinc - Čakajík, Výtisk, Holub, Hay, Derner, D. Kajínek, Trončinský, Štich - Kudrna, P. Nedvěd, Bartovič - Bortňák, Vak, L. Krejčík - Jonák, Dušek, Bárta - Vantuch, Bulíř, Kica. Trenéři: Kalous a Pešán.
Sparta: Pöpperle - Jan Hanzlík, Sersen, D. Kočí, Milam, Philipp, Kučný, Husák - Tenkrát, Broš, I. Rachůnek - Bližňák, Pacovský, Ton - Y. Treille, Foster, T. Rachůnek - Jánský, Lapšanský, Žálčík. Trenéři: Jandač, Žemlička a Martinec.

Reklama

Související témata: