Hlavní obsah

Štěpánek získal svůj první grandslamový titul, s Paesem vyhrál čtyřhru

Tenista Radek Štěpánek získal na Australian Open svůj první grandslamový titul v kariéře. Třiatřicetiletý český hráč zvítězil s Indem Leanderem Paesem ve čtyřhře, ve finále porazili americké obhájce a nasazené jedničky Boba a Mika Bryanovy 7:6 a 6:2.

Foto: Brandon Malone , Reuters

Radek Štěpánek v Melbourne.

Článek

Paes titulem zkompletoval kariérní deblový grandslam. Ve sbírce už měl výhry v Paříži (1999, 2001, 2009), Wimbledonu (1999) a na US Open (2006, 2009).

"Napotřetí jsem tady Boba s Mika ve finále porazil, takže: díky, Radku, že jsi mi pomohl na vrchol," řekl Paes při slavnostním vyhlášení. "Chci říct jen jednu věc. Vím, co pro tebe tenhle turnaj znamenal. Jako jediný z grandslamů ti chyběl a jsem rád, že jsem mohl být při tom. Byla to velká zábava s tebou hrát," uvedl Štěpánek.

Ve vyrovnané první sadě ovládli s Paesem tie-break a ve druhém setu předvedli skvělý výkon. Dobře podávali a na síti byli téměř neprůstřelní. Na soupeře vytvářeli velký tlak při returnu, i proto udělal při mečbolu Mike Bryan dvojchybu.

Radost Štěpánka s Paesem z triumfu byla veliká. Objali se, pak Paes naskočil na českého hráče a předvedli na kurtu vítězný taneček. Z hlediště jim tleskala i Martina Navrátilová, s kterou Paes vyhrál v Melbourne v roce 2003 smíšenou čtyřhru. "Jsi mou velkou inspirací, díky, že jsi tady dnes byla," řekl Paes směrem k legendě ženského tenisu.

Štěpánek s Paesem spolu hráli čtvrtý turnaj v kariéře a podruhé se radovali z triumfu. Poprvé to bylo již v roce 2004 v americkém Delray Beach.

Štěpánek je třetím českým tenistou, s kterým Paes získal grandslamový titul. S Lukášem Dlouhým zvítězil v roce 2009 na Roland Garros a US Open, s Martinem Dammem vyhráli US Open v roce 2006.

Bryanové přišli prohrou o možnost získat dvanáctý grandslamový titul kariéry, v historické tabulce se tak nadále dělí s jedenácti triumfy o první místo s Australany Markem Woodfordem a Toddem Woodbridgem. V Melbourne útočila americká dvojčata už na šestý titul.

Čtyřhra - finále:
Paes, Štěpánek (Indie/ČR) - B. Bryan, M. Bryan (1-USA) 7:6 (7:1), 6:2.
Přehled českých vítězů mužské čtyřhry na grandslamových turnajích
1948 (French Open): Jaroslav Drobný (s Bergelinem),
1984 (US Open): Tomáš Šmíd (s Fitzgeraldem),
1986 (French Open): Tomáš Šmíd (s Fitzgeraldem),
1996 (Australian Open): Petr Korda (s Edbergem),
1996 (French Open): Daniel Vacek (s Kafelnikovem),
1997 (French Open): Daniel Vacek (s Kafelnikovem),
1997 (US Open): Daniel Vacek (s Kafelnikovem),
1998 (US Open): Cyril Suk (se Stollem),
2006 (US Open): Martin Damm (s Paesem),
2009 (French Open): Lukáš Dlouhý (s Paesem),
2009 (US Open): Lukáš Dlouhý (s Paesem),
2012 (Australian Open): Radek Štěpánek (s Paesem).

Reklama