Hlavní obsah

Dálkař Powell chystá olympijský comeback

NEW YORK

Věk už zřejmě není ve vrcholovém sportu příliš velkou překážkou a sportovní svět možná čeká v nejbližší době velký návrat. Dálkařský comeback totiž chystá legendární Mike Powell, který se ve čtyřiceti letech chystá splnit limit na srpnové olympijské hry v Aténách.

Foto: archiv

Mike Powell

Článek

"V olympijském týmu jsou tři místa, jedno z nich mám v plánu zabrat pro sebe," prohlásil dálkař, který před třinácti lety v památném závodu v Tokiu vytvořil světový rekord - neuvěřitelných 895 cm. Jeho tehdejší souboj s Carlem Lewisem na světovém šampionátu zůstal všem ve vzpomínkách jako jeden z největších momentů atletické historie.

Americká kvalifikace se uskuteční od 9. do 18. července v Sacramentu a Powell počítá s tím, že by jej do Atén mohl poslat skok kolem osmi metrů třiceti.

"Olympiáda je největší sportovní událost. Ještě jednou bych rád byl její součástí," řekl BBC americký dálkař, který definitivně skončil s atletikou před třemi lety. Z olympijských her má dvě stříbra ze Soulu a z Barcelony, ale zlato mu bylo upřeno.

Inspirace Lewisem

K návratu jej prý inspiroval právě odvěký rival Lewis. "V šestadevadesátém mi ukradl zlato. Povedl se mu jeden pořádný skok, tak daleko čtyři roky předtím neskočil. Přišlo to pro něj v pravý čas," řekl s přáním, aby se mu splnilo něco podobného. On sám skončil v Atlantě pátý, když si při zoufalé snaze v posledním pokusu poranil tříslo.

Powell v současné době trénuje Husajna Al Sabího ze Saúdské Arábie a také americké dálkařské talenty. "Je mi čtyřicet, ale nevypadám na to. Hodně věcí při tréninku s nimi dělám a strčil bych je do kapsy," tvrdí. Občas to prý ale přežene, a pak jej tři dny bolí celé tělo.

Že se Powell o olympijskou účast pokusí, prý myslí vážně. Vyjít to ale nemusí. "Zatím to není, co bývalo, ale mívám světlé okamžiky. Když to před národním šampionátem nebude stačit, budu jen v hledišti," je připraven zbytečně neriskovat zdraví i svou pověst. Když by se ale odhodlal zkusit štěstí a kvalifikoval se do Atén, už to prý pro něj bude stejně cenné, jako kdyby medaili získal.

Reklama

Související témata: