Hlavní obsah

Asafa Powell: Můžu běžet ještě rychleji

Jamajčan Asafa Powell ubral v úterý v Aténách ze světového rekordu v běhu na 100 metrů jednu setinu a podle svých slov má určitě na víc. Odborníci se shodují, že je nezvyklé zaběhnout tak výjimečný čas prakticky na začátku sezóny. Dvaadvacetiletý sprinter přitom tvrdí, že může běžet ještě rychleji.

Článek

"Kolik? Kdo ví. Devět a něco?" odvětil rekordman. Vrcholy sezóny jsou ještě daleko před ním: srpnové mistrovství světa v Helsinkách a prázdninové mítinky prestižní Zlaté ligy. I když atak na historické maximum ohlásil, výkonem v Aténách přesto experty překvapil.

Zaběhl totiž nejrannější světový rekord v historii. O tento primát se dělí s Američanem Leroyem Burellem, který zlepšil rekord rovněž 14. června v roce 1991 v New Yorku. Z posledních deseti rekordů dva padly v září, tři v srpnu, dva v červenci a tři v červnu.

"Jestli zlepším rekord ještě letos? Musíte si počkat. Ale všechno jsem rozhodně neukázal," řekl Powell novinářům v Aténách. Stejného mínění je jeho trenér Steven Francis. "Byl na mě pořádně naštvaný, nebyl to perfektní čas," citovala sprintera BBC. "Na posledních třiceti metrech jsem zatuhnul, moc jsem tlačil na pilu. Měl jsem se uvolnit a byl bych rychlejší," zpytoval svědomí. Za hranici lidských možností momentálně považuje čas 9,69. "Pod ni už asi zaběhnout nejde," uvedl.

V Ostravě ho zbrzdilo počasí

Nová hvězda světového sportu začala s atletikou teprve nedávno. První registrovaný start pochází z 5. dubna 2001, kdy na středoškolském mistrovství v Kingstonu zaběhl Powell čas 10,65. Jeho cesta za světovým rekordem trvala jen 50 měsíců.

V Aténách mu mítink sedl, hlavně tam bylo na rozdíl od Ostravy počasí, které Powell miluje. "Kdyby bylo teplo a nepršelo, mohli jsme světový rekord vidět už v Ostravě," litoval manažer Zlaté tretry Alfonz Juck. Zatímco na ostravském mítinku byly minulý týden zaplněné tribuny, aténský olympijský stadion zel prázdnotou.

Power Powell

Ve světě ale Powellův výkon vzbudil nadšený ohlas. "Jamajka má nového vlajkonoše. Otce reggae Boba Marleyho střídá superrychlý atlet. Co mají oba společného? Stali se vzory, aniž by byli Američany," píše agentura EFE.

Francouzská AFP podotýká, že se Jamajčan stal nejrychlejším synem kazatele. Organizátoři mu vedle nejlepšího času historie naměřili i absolutní rychlostní rekord, po šedesáti metrech dosáhl rychlosti 48 kilometrů v hodině. Světový tisk jej překřtil na Power Powella, rekord prý atlet věnoval svým dvěma zesnulým bratrům. Jeden zahynul předloni při požáru, druhý loni podlehl vážné nemoci.

Montgomery: Rekord získám zpátky

Starý král sprintu Tim Montgomery se trůnu nechce vzdát bez boje. Přestože se nad jeho pařížským výkonem z roku 2002 vznáší dopingový stín a sportovní arbitráž v Lausanne vynese v příštích dnech verdikt, jímž jej může potrestat až doživotním zákazem startu. "Budu tvrdě pracovat a rekord získám zpátky," vyhlásil Američan. Výkon jeho soupeře jej šokoval. "Tyhle časy se běhají na konci sezony," divil se.

Powell je posledním z řady skvělých Jamajčanů, jako první se ale proslavil v dresu své země. "Ukazuje to, že můžeme vychovat světové atlety, aniž bychom je museli posílat na univerzitu do Spojených států," řekl prezident Jamajské atletické asociace Howard Aris. Z přitažlivého ostrova v Karibiku pocházejí i Kanaďan Ben Johnson a Brit Linford Christie.

Reklama

Související témata: