Hlavní obsah

Horolezci odsuzují Trčalův čin a zpochybňují jeho výstup na Everest

PRAHA

Nejčastěji debatovaným tématem mezi horolezci je v posledních dnech černý výstup Pavla Trčaly na Mount Everest. Ekonomický analytik z Brna žijící ve Washingtonu údajně před pár týdny vylezl s pomocí kyslíku na nejvyšší horu světa bez povolení čínských úřadů. Tento přístup ostatní české horolezce rozčílil a mnozí navíc jeho výstup podle předložených fotografií zpochybňují.

Článek
Fotogalerie

Horolezci mají obavy, aby Číňané nezakázali Čechům vstup do země. K takovému kroku sáhli Pákistánci, kteří po podobné události před pár lety nepustili žádného bulharského horolezce pět let na žádnou horu v zemi. "Pokud by aplikovali něco podobného Číňané, navrhuji rozbít hubu oběma hrdinům," uvedl bez servítek Radek Jaroš z Himálají na své internetové stránce.

"Čeští horolezci měli v Himálaji vždy dobré renomé a je veliká škoda, že chování jednoho nezodpovědného jednotlivce, který myslí pouze na uspokojení svých tužeb a přání, nikoli na následky pro ostatní, velice poškozuje jméno českého horolezectví ve světě," stojí v prohlášení Českého horolezeckého svazu, jehož vedení Trčalův čin také odsoudilo.

Sedmadvacetiletý Trčala chybu přiznal. "Lezl jsem bez povolení, omluvil jsem se a dodatečně to zaplatím," řekl. Částka za výstup z Tibetu je 5000 dolarů. Trčala byl členem česko-ukrajinské výpravy Josefa Kubíčka, který předčasně odjel. Čechoameričan neměl povolení vyjít ze základního tábora vzhůru. Netajil se ale tím, že vylézt na Everest byl jeho sen. Ukrajinští spolulezci se od jeho chování prý distancovali.

Minařík: Fotografie jsou podvrh

Čeští horolezci navíc pochybují, že Trčala na vrcholu byl. Fotky, na nichž je na "střeše světa" zvěčněn, jsou podle jejich názoru podvrh. "Je to nesmysl. Fotku si dal dohromady, takhle tam nemohl vydržet ani chvilku," poukázal Martin Minařík na skutečnost, že Trčala se na vrcholu fotil jen s rozepnutou fleecovou bundou, bez kyslíkové masky a s holýma rukama na kovovém cepínu.

"Když se podíváte na vrcholové fotky jiných expedic, na všech jsou horolezci v péřovkách. Také kyslíková maska se sundává na chvíli pod bradu, člověku se může rychle udělat špatně. Rukavice se sundávají na malou chviličku, prsty totiž hned omrzají," uvedl Minařík, jenž s Trčalou pobýval v tu dobu v základním táboře. "Chci napsat na internet www.everestnews.com, aby se lidi vyjádřili, kdo ho tam viděl," řekl Minařík.

Stejný názor zastává Zdeněk Hrubý, jenž loni vylezl s Jarošem na Šiša Pangmu. "Zprávy od Martina z místa jsou ve velkém rozporu s tím, co pan Trčala hlásil zde. Věřím Martinovi," pravil Hrubý. "Volal jsem mu, že mu to vysvětlím, ale nepřijal mě. Je to nefér, nesnažím se být slavný a nikdy bych neudělal takový podvod. Byla náhoda, že jsem si mohl sundat péřovku. Netušil jsem, že to budu muset takhle dokazovat," tvrdí Trčala.

V reality show neuspěl

V zámoří zřejmě nemá dobrou pověst. "Je znám jako extrémně sebestředný typ, který je posedlý touhou se zviditelnit," napsal na serveru www.lezec.cz Jan Hajduch, Čech žijící ve Washingtonu. "V české komunitě je značně neoblíbenou osobou a bylo mi řečeno, že jeho přítomnosti na vrcholu Everestu by tu asi nikdo nevěřil, dokud by neukázal autentické snímky a písemné prohlášení renomovaných horolezců, že se tak opravdu stalo," uvedl Hajduch.

Trčala se zúčastnil v minulosti soutěže v reality show americké televize, jejíž vrcholem bylo zdolání Mt. Everestu a cena 50 tisíc dolarů. Byl vyřazen, přesto se prý do Himálají před dvěma lety vypravil sám a podle serveru mounteverest.net málem skončil v nepálském vězení.

Zlou krev vyvolal i jeho sestup z Everestu, při kterém dostal takzvanou "sněžnou" slepotu a utrhlo se s ním lano. "Uklouzla mi mačka, spadl jsem a lano se utrhlo. Pravá ruka proklouzla. Jedině snad Pánbůh, Yeti, nebo sami bohové Himálaji mě poslali do levé ruky pevný stisk," uvedl Trčala v on-line diskusi se čtenáři www.ihned.cz. "Vystavil další lidi velkému nebezpečí," zmínil Hrubý skutečnost, že mu dolů pomáhali mnozí šerpové.

"Může mluvit o velkém štěstí, o spoustě náhod a dobrých lidí, díky kterým přežil a bez větších následků se dostal dolů. Toto chování se absolutně neslučuje s chováním zodpovědného horolezce a jsem rozhořčena, že tato akce je jakkoli slučována s českým horolezectvím," prohlásila horolezkyně Soňa Boštíková, členka výkonného výboru českého svazu. "To není malý přestupek, to je obyčejné darebáctví," dodal Minařík.

Reklama

Související témata: