Hlavní obsah

Finsko - Slovensko 3:0Finové neinkasovali ani se Slováky, těm se vzdaluje vidina čtvrtfinále

MinutaMin. Tým Hráč Akce
51. Donskoi 1 : 0
56. Aaltonen 2 : 0
60. Komarov 3 : 0
Záznam online reportáže

Ostrava
Aktualizováno

Hokejisté Finska zvítězili v Ostravě na světovém šampionátu ve skupině B nad Slovenskem 3:0. Seveřané ve čtvrtém utkání v řadě neinkasovali ani jednu branku a neprůstřelnost drží již 242 minut a 38 vteřin. Slovákům se po porážce výrazně vzdálila možnost účasti ve čtvrtfinále

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zleva finský útočník Petri Kontiola, obránce Slovenska Andrej Meszároš a brankář Ján Laco.

Článek

Výbuch s Norskem způsobil zemětřesení ve slovenské sestavě. Kouč Vůjtek vrátil z civilu na led kapitána Kopeckého a proházel složení tří útočných formací, ale jeho tým byl převážně nucen přihlížet akcím skvěle bruslícího soupeře.

Tatar sice po finském zaváhání ve středním pásmu už v prvním střídání spálil brejk z pravé strany, ale pak Seveřané do hlavní role utkání obsadili slovenského brankáře Laca. Chvílemi drželi soupeře jako pod zámkem a při Salmelově šanci v osmé minutě lapil Laco skoro jistý gól.

Rinne bojoval s chřipkou

Finská série bez obdržené branky měla živnou půdu pro své pokračování, přestože gólman Pekka Rinne místo útoku na absolutní rekord šampionátu v neprůstřelnosti bojoval na hotelu s chřipkou. Jeho dvacetiletý záskok Saros sice ve 12. minutě pustil kotouč za záda, ale rozhodčí Hudáčkův gól kvůli hře vysokou holí neuznali.

Slováci se těžko dostávali do tlaku a nepomohli si ani v přesilovkách. Bez efektu hráli i 25 sekund proti třem. Jejich chvíle přicházely po brejcích. Bližňák se ve 32. minutě hnal v oslabení sám na branku, ale blafákem na Sarose nevyzrál.

Ironií osudu schytali Vůjtkovi svěřenci rozhodující úder v třetím dějství, když zvedli hlavu a srovnali krok. Donskoi devět minut před koncem tečoval puk těsně před Lacem, který zrovna chytal bez hole, ale faul na brankáře Slováci reklamovali marně. V závěru naopak ještě dvakrát inkasovali z hole Aaltonena a do prázdné branky i od Komarova.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina B (Ostrava):
Finsko - Slovensko 3:0 (0:0, 0:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 51. Donskoi (Lindell, J. Jokinen), 56. Aaltonen (Pesonen, Kemppainen), 60. Komarov. Rozhodčí: Olenin (Rus.), Vinnerborg (Švéd.) - Carnathan (USA), Mills (Kan.). Vyloučení: 4:5. Bez využití. Diváci: 8812 (vyprodáno).
Finsko: Saros - Lepistö, Hietanen, Lindell, Salmela, Ohtamaa, Jaakola, Jokipakka, Mäntylä - Komarov, Kontiola, Ruutu - Barkov, J. Jokinen, Donskoi - Louhivaara, Immonen, Pihlström - Aaltonen, Kemppainen, Pesonen. Trenér: Kari Jalonen.
Slovensko: Laco - Meszároš, Graňák, Mikuš, Ďaloga, Jurčina, Sersen, Jánošík - Gáborík, Surový, Tatar - Jurčo, Viedenský, L. Hudáček - Pánik, Bližňák, Bartovič - Kopecký, Daňo, Miklík. Trenér: Vladimír Vůjtek.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.