Hlavní obsah

Dakarský deník: Rallye přitvrdila

Vierka Kaštanová (Varzázát)Sport.cz

Muži a ženy jedou dál. Přestali vnímat svá těla, rozbolavělá tisíci nárazy. Přestali vnímat své duše, rozbolavělé přepětím nervů až k samé hranici únosnosti. Před nimi jsou kilometry plání, za nimi zůstaly jen stopy, které jediné jsou připomínkou jejich bolesti. Oni se zatím stali součástí pouště, aby pronikli do jejího nitra.

Foto: Míla Janáček

Ivo Kaštan a první písky na Rallye Dakar

Článek

V úterý poprvé účastníci Rallye Dakar okusili chuť dunových polí, etapy jsou čím dál tím tvrdší. Snahou organizátorů je co největší "úmrtnost". Zatím se stále ještě velmi početná karavana rallye přesouvá k mauretánským hranicím. Teprve v Mauretánii nastane to pravé písečné peklo.

Mrazivý vítr, mračna prachu poznamenaly tváře mnoha motorkářů. Někteří jsou již nyní velmi vyčerpaní, nevnímají své okolí. Ivo Kaštan však přijel do arzázátu, cíle čtvrté etapy s úsměvem na tváři. Pohled na výsledkovou listinu a Ivošův propad z dvaatřicátého místa po průjezdu CP2 na 51. příčku v cíli mi dělaly velké starosti. Ivův, již z dálky nepřehlédnutelný úsměv mě však uklidnil. "I feel good...." prozpěvoval si. Jaká byla tedy z jeho pohledu čtvrtá etapa?

"Jsem velmi spokojený, motorka šlape jak hodinky, jsem velmi rád, že se mi podařilo problém s karburátorem odstranit. Vyměním pouze preventivně řetěz, zdá se mi nějaký vytahaný. Po čtyřech dnech bych mohl vyměnit i přední gumu. Překontroluji a doplním olej, chybí asi tak dvě deci a pro dnešek budu mít hotovo," měl jasno Ivo.

"Fyzicky se cítím super. Etapa byla mnohem těžší než ta předešlá. Nedalo se to vůbec srovnat. Vychutnal jsem si duny. Byla to nádherná jízda. Vůbec netuším, co jsem mohl pokazit za druhou časovou kontrolou. Patrně jsem udělal navigační chybu, nejsem si ale ničeho vědom," kroutil hlavou.

"Časová ztráta je minimální, od třicáté po padesátou příčku je rozdíl asi deset minut. To nejtěžší nás teprve čeká. Zatím jsou všichni relativně svěží a odpadlíků je minimum. Jsem zvědav co nás čeká ve středu. Startovat budeme již ve čtyři hodiny ráno. Nízké teploty jsou opravdu velmi nepříjemné, člověk je hrozně ztuhlý, nemůžete se pořádně soustředit na jízdu a je to nebezpečné," dodal jediný český motocyklista v soutěži.

Reklama