Hlavní obsah

Horník svými telefonáty nechtěně pobavil soudní síň

Jakub TroníčekSport.czPrávo

Kdo ještě neviděl populární dramatizaci policejních odposlechů s názvem "Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit?" měl možnost se nad absurditou hovorů, plných vulgarit a jinotajů v podobě "třicetníků" a "štěstíčka", pobavit v soudní síni Obvodního soudu pro Prahu 3. Ve středu tam pokračovalo projednávání korupční kauzy kolem fotbalové Viktorie Žižkov.

Foto: PRÁVO/Dorian Hanuš

Bývalý šéf Viktorie Žižkov Ivan Horník

Článek

Při poslechu telefonních hovorů mezi sportovním ředitelem Viktorky Ivanem Horníkem a fotbalovými rozhodčími a delegáty se ve středu smáli obhájci, přítomní novináři, státní zástupce i justiční stráž. Bavila se i soudkyně Markéta Polanecká, které v některých chvílích dokonce smíchem vyhrkly do očí slzy.

"My se tu domlouváme jak dva tataři, ty vole, to je v p.....," stěžoval si například Horník rozhodčímu Milanu Šedivému, když se ani po několikaminutovém hovoru nebyli schopni shodnout, kde se sejdou k pravděpodobnému předání slíbeného "sedmdesátníku", tedy úplatku ve výši 70 tisíc korun.

70 tisíc na kafe

Právě Šedivý se však podobně jako předseda komise delegátů Ladislav Dofek a rozhodčí Evžen Amler a Miroslav Liba obžalobě z přijímání úplatku vyhnul. Horník po něm chtěl, aby pro něj ovlivnil zápas mezi Plzní a Olomoucí. "Potřebuju jenom, abys jim nedal ani deko. Mam na to kilo, třicetník pro Vlčka (delegát svazu, který již byl pravomocně odsouzen k podmíněnému trestu) a sedmdesátník pro tebe, abys měl na Vánoce na kafe," řekl mu před zápasem do telefonu Horník.

Státní zástupce Petr Cibulka však poukázal na to, že Šedivý na nabídku reagoval slovy "to není potřeba", čímž podle policie nabídku odmítl. Většina ze zbylých deseti rozhodčích a delegátů, kteří jsou nyní obžalováni, však na podobné nabídky reagovala slovy jako "fajn, jasně", což policie vyhodnotila jako jejich slouhlas s úplatkem.

Všichni se však nyní u soudu vymlouvají, že těmito slovy Horníka naopak odbyli a nabídku úplatku tím rázně odmítli. "To je taková hantýrka, když hovoru nevěnuju pozornost a nechci ho nezdvořile přerušit," snažil se například rozhodčí Marcel Hádl vysvětlit soudkyni, proč na nabídku "70 litrů nafty" za vítězství odpověděl: "jasně, jasně".

Co je to třicetník většina obžalovaných netuší

Samotný pojem 70 litrů nafty prý nechápe: "Nevím, co to má znamenat, nejsem schopný to vysvětlit." Podle policie jde jednoznačně o nabídku 70 tisíc korun za ovlivnění zápasu ve prospěch Viktorky. Z výpovědí ostatních obžalovaných rozhodčích a delegátů to ostatně vypadá, že Horníkovi nerozuměl vůbec nikdo. Na to, co znamenají všechny "třicetníky, kila jablek nebo litry nafty", se soudkyně ptala vesměs marně.

Kvůli množství vulgarit v jednotlivých hovorech se soudkyně Polanecká dostávala často i do velmi prekérních situací. Jeden z obhájců ji například vyzval, zda by nemohla vrátit odposlech trochu zpátky. "Je to špatně přepsané. Můj klient tam ve skutečnosti říká - na něj se vys..e," obrátil se na Polaneckou. Soudkyně reagovala slovy: "Na to se vys...m," přičemž na mysli repliku, od které má zapisovatelka opětovně spustit záznam.

Pobavení vzbuzovaly i neustálé stesky Horníka nad tím, že se jeho klubu nedaří. "Je to v p....., ty vole, bárka se potápí. Já už nemůžu žít, mně už nic nechutná," stěžoval si například v jednom z hovorů.

Sám Horník k soudu opět nepřišel, požádal, aby se líčení konalo v jeho nepřítomnosti. Proces pokračuje zítra výslechy svědků, rozsudek by mohl padnout koncem příštího týdne.

Malý slovník fotbalové korupce
podle policiepodle obžalovaných
třicetník za kříž- 30 tisíc korun za remízujo, fajn - rázné odmítnutí úplatku
sedmdesát litrů nafty za trojku - 70 tisíc korun za vítězstvíjasně, jasně - diplomaticky vyjádřený nezájem o hovor
čtyřicet kilo jablek / hrušek - 40 tisíc korunbláboly - faxy od Horníka se jmény a čísly hráčů, kterým se nemá dávat žlutá karta
nedat jim ani deko - potopit mužstvomusíme jít štěstíčku naproti - hantýrka, běžné přání rozhodčích před zápasem

Reklama

Související témata: