Hlavní obsah

To jsou extrémy: zářící Bayern má desetkrát levnější permanentky, než skomírající Arsenal

Praha

Momentálně hraje mnichovský Bayern zřejmě nejlepší fotbal v Evropě, s jasnou převahou vyhrál německou bundesligu, jediné vítězství ho dělí od triumfu v Lize mistrů a německém poháru a na jeho herní projev pějí fanoušci i experti ódy. V porovnání s Anglií si navíc příznivci mohou zajít na stadión Bayernu za směšně nízké ceny.

Foto: Reuters

Stadión Bayernu Mnichov před začátkem duelu s Barcelonou.

Článek

Londýnský Arsenal čeká na trofej už téměř osm let, o podobných úspěších, jaké má v poslední době Bayern na domácí i evropské ceně si může momentálně nechat jen zdát, přesto fanoušci Kanonýrů zaplatí za nejlevnější permanentku na domácí zápasy téměř desetkrát více než příznivci Bayernu.

Nejlevnější sezónní vstupenka do mnichovské Allianz Areny do sektoru na stání přijde na 104 liber, tedy zhruba 3200 korun, zatímco nejlacinější permanentka Arsenalu vyjde na 985 liber, v přepočtu téměř třicet tisíc korun.

Jen pro srovnání, sezónní vstupenka na pražskou Spartu se dá do nejlevnějšího sektoru pořídit za 850 korun, nejdražší pak za 3100 korun.

Fotbal pro všechny!

Drahota na anglických stadiónech se ale zdaleka netýká jen Arsenalu. Byť u něj je vzhledem k dlouhému čekání na trofej a absenci zvučných posil nejkřiklavější.

Srovnání nejlevnějších a nejdražších permanentek na sezónu 2012/13 u vybraných klubů (ceny v britských librách)
Anglie
Arsenal985-1955
Liverpool725-780
Manchester United532 - 950
Chelsea595-1250
Německo
Bayern Mnichov104-540
Borussia Dortmund303-823
Schalke 04303-735
Bayer Leverkusen133-450

Nejlevnější permanentka na Liverpool se dá koupit za 725 liber, na Manchester United za 532 liber, na Chelsea za 595 liber. I momentálně nejhorší tým Premier League Reading prodává nejlevnější sezónní vstupenku za 375 liber, tedy více než trojnásobek oproti Bayernu.

„Mohli bychom si za nejlevnější permanentku účtovat mnohem víc než 104 liber. Řekněme třeba 300 liber. Na konci sezóny bychom vydělali o dva milióny liber víc. Ale co to pro nás je, 2 milióny? O takové sumě se během přestupových jednání mluví tak pět minut. Jenže pro fanouška je 104 liber a 300 liber obrovský rozdíl," vysvětloval klubovou politiku prezident Bayernu Uli Hoeness.

„Nemyslíme si, že fanoušci jsou jako krávy, které můžeme podojit. Fotbal musí být pro všechny. To je velký rozdíl mezi námi a Anglií," dodal Hoeness, jenž má však momentálně zřejmě úplně jiné starosti, protože čelí obvinění z daňových podvodů, která však údajně nijak nesouvisí s hospodařením Bayernu.

Reklama