Hlavní obsah

Fotbalový svaz prezentoval vizi národního stadiónu

SINTRA

Až padesát tisíc fanoušků by měl pojmout národní stadión, jehož vizi představili funkcionáři ČMFS ve čtvrtek v portugalské Sintře společně se zástupci nizozemské pojišťovny ING, která bude pomáhat se zajištěním investorů. Nizozemci zvažují, že sami do projektu finančně vstoupí. Aréna má vyrůst na Strahově v místech dnešního Stadiónu Evžena Rošického.

Foto: archiv

Koncepce plánovaného národního stadiónu na Strahově.

Článek
Fotogalerie

Fotbalový svaz si s myšlenkou vybudovat mohutnou arénu, na které by své zápasy hrál národní tým, pohrává už od roku 1996, kdy reprezentace získala stříbrné medaile na ME v Anglii. "Jenže z různých důvodů k tomu dříve dojít nemohlo. Někdy to bylo díky změnám na pražském magistrátu, dlouho se vybírala nejvhodnější lokalita," vysvětlil dnes svazový šéf Jan Obst, proč vize vlastního stadionu nikdy nepřešla v praxi.

Jako místo určení prý byly navrhovány Dolní Měcholupy, Kačerov a další pražské lokality. "Žádná z nich ale nebyla vhodnější než Strahov. Právě zde je podle územního plánu hlavního města místo pro budoucí výstavbu sportovišť a stadión do něho ideálně zapadá," tvrdil dnes svazový šéf, že také Praha už výstavbu podporuje.

Na fotbalovém svazu však dobře tuší, že pouze z městských, případně státních a už vůbec ne svazových prostředků nelze potřebné finance zajistit. "I proto chceme, aby celý projekt financovalo celé sdružení investorů. To bude práce pro finanční odborníky," naznačil Obst, v čem bude spočívat činnost pojišťovny, která je jedním z hlavních sponzorů nizozemské reprezentace.

Základem finanční soběstačnost

ING si na pomoc při vytváření projektu pětihvězdičkového stadiónu vzala na pomoc i vedení amsterdamské Arény, která je jako jedna z mála podobných zařízení v Evropě soběstačná. S takovým záměrem vyroste komplex i v Praze. "Musí si na svůj provoz vydělat," potvrdil manažer reprezentace Vlastimil Košťál.

Ve strahovském areálu by neměl být jen samotný stadión, ale i obchodní a kancelářská centra, vzniknout by mělo rozsáhlé parkoviště a také terminál pro městskou hromadnou dopravu. Zatím není znám přesný termín, kdy by se měl na stadiónu poprvé hrát fotbal. "První uvažovaný termín je rok 2008, ale to není zdaleka definitivní," řekl Košťál.

Počítá se s tím, že by vedle národního týmu a jednadvacítky v aréně hrály své prvoligové zápasy také dva pražské kluby, plánují se desítky kulturních akcí. A existují už také odhady, na kolik by výstavba stadiónu přišla. "Náklady na jednu sedačku by mohly dosáhnout až 2500 eur," prozradil Košťál. Z toho vyplývá, že výstavba stadiónu přijde zhruba na 3,8 miliardy korun.

Reklama

  Plzeň - Zlín dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín