Hlavní obsah

Rivalita ze starých časů ožívá, Sparta letí za Chovancem, Sieglem a jejich Slovanem

Praha

Ať už by měl zápas jakékoliv personální obsazení, prestižní by byl tak jako tak. Zítřejší duel Evropské ligy je připomínkou starých časů a má také o rozměr navíc. Fotbalisté Sparty se v Bratislavě postaví proti sparťanům na lavičce Slovanu. Trenérovi Jozefu Chovancovi a jeho asistentovi Horstu Sieglovi. Zápas Slovan - Sparta se hraje ve čtvrtek od 19:00, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Vítězslav Lavička vede Spartu do prestižní bitvy...

Článek

Letenští zvažovali autobus i vlak, nakonec však vzhledem k nabitému programu do Bratislavy letí. „Zápasy se Slovanem už mohou hodně napovědět. I venku chceme uspět, nejlépe za tři body," zavelel v Ruzyni kapitán David Lafata. „Slovan je od vyřazení s Borisovem pod dekou, podobně jak my byli po Malmö. My už se vzpamatovali, kéž by to jim ještě chvíli vydrželo," usmívá se brankář David Bičík, který za Slovan chytal dvě sezóny a pamatuje si ještě čtyři jeho současné hráče.

„Psal jsem zprávu Eriku Grendelovi. Jestli mi odpoví, tak ho určitě trochu vyhecuju..."

Slovan má jejich respekt

Sparta ve skupině I prohrála v Neapoli a doma porazila Bern. Teď ji čeká dvojzápas se Slovanem, který zatím nebodoval. Pokud ho Letenští zvládnou, mohou mít jedno ze dvou postupových míst do jarního play off na dosah.

„Věděli jsme, jak důležitá je výhra nad Bernem pro naději na postup. Ale není to tak, že bychom přehlíželi výkony a výsledky Slovanu. Do Bratislavy letíme s respektem, bude to vypjatý a velmi prestižní zápas," má jasno kouč Lavička.

„Každý zápas je důležitý - i ten se Slovanem. Když chceme mít zvuk ve světě, musíme porážet každého," přizvukuje reprezentant Lukáš Vácha.

Spartě se na rozdíl od Slovanu v posledních týdnech všechno daří. „Tato sezóna není tak povedená jako minulá, kdy jsme vyhrávali všechno. Ale nerozehráli jsme ji špatně," cení si zkušený záložník Marek Matějovský.

Chovanec spoléhá na znalost soupeře

Naopak belasí chtějí ukončit sérii sedmi soutěžních zápasů bez výhry, kvůli níž na lavičce skončil František Straka. Minulý týden se jeho nástupcem stal další exsparťan Jozef Chovanec. A protože víkendový duel s Trnavou byl odložen, debut zažije rovnou proti svojí Spartě.

„Stále ji sleduji, znám spoustu lidí i hráčů, které jsem měl ještě v kádru. Ve vzájemném utkání by to mohla být moje výhoda," věří Chovanec.

„Zápas s Trnavou nám mohl hodně napovědět, mohli jsme mužstvo lépe poznat. Ale musíme si poradit i bez něj. Sparta je favorit, ale porazit se dá každý. Snažíme se, aby kluci nebyli až moc přemotivovaní," popisuje Horst Siegl, jeden ze čtyř Chovancových asistentů.

Sparta jde do derby klidnější

Současná generace federální derby nezažila a pořádně si je nepamatuje ani z televize. Přesto hráči moc dobře vědí, do čeho jdou. „Spousta lidí se nás na Slovan ptá. Vnímáme, že to budou extra zápasy. Těšíme se, atmosféra by měla být skvělá," líčí záložník Kamil Vacek. „Pan Straka odešel, Pepa Chovanec ho nahradil. Ale v první řadě jde o Spartu a o Slovan - a jejich střetnutí je náležitě pikantní samo o sobě," dodává.

„Uvědomujeme si význam utkání, potřebujeme v něm bodovat. Soupeř bude moci hrát o něco klidnější, protože on už tři body získal. My ale hrajeme doma a musíme zabrat," kontruje Erik Grendel, záložník Slovanu.

Jak dopadne čtvrteční zápas Evropské ligy mezi Slovanem Bratislava a pražskou Spartou?
Vyhraje Slovan
16,5 %
Utkání skončí remízou
9,9 %
Zvítězí Sparta
73,6 %
Celkem hlasovalo 16387 čtenářů.

Reklama

Související témata: