Hlavní obsah

Lavička nespekuluje, jak se Slovan pod Chovancem a Sieglem změní

Má-li jmenovat jedno federální derby, jehož byl aktérem, nemusí dlouho přemýšlet. „Asi jaro 1983, kdy jsem dal Slovanu na Letné svůj první ligový gól za Spartu,“ usmál se trenér Vítězslav Lavička před tréninkem na bratislavském stadiónu Pasienky. Ve čtvrtek večer povede v Evropské lize fotbalisty Sparty do prestižního duelu. Nejenže ožijí federální časy, ale na lavičce Slovanu bude debutovat tandem sparťanů Jozef Chovanec a Horst Siegl.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský kouč Vítězslav Lavička.

Článek
Fotogalerie

Trénink sparťanů na Pasienkách

Trénink Slovanu Bratislava před utkáním se Spartou

František Straka skončil, Slovan vede nový trenér. Je pro vás teď složitější určit taktiku na zápas?

Chtěli jsme je vidět nejen z DVD, ale i naživo, prohlédnout si je v ligovém zápas proti Trnavě. Ten však byl bohužel odložen. Přesto si dovolím říci, že informací o Slovanu máme dost.

Jak se Slovan pod novými trenéry asi změní?

To vše jsou spekulace. Znám styl práce Jozefa i Horsta, měl jsem možnost s nimi v minulosti pracovat. Ale jak se jejich příchodem změní Slovan, to nedokážu říci. Hráče Slovanu jsme si zmapovali, nicméně zaměříme se hlavně na sebe.

Proběhla mezi vámi a novými trenéry soupeře nějaká komunikace?

Esemeskou jsem poslal gratulaci Jozefovi i Horstovi. A taky odstupujícímu Františkovi, ale osobně jsem s nikým z nich nemluvil.

Podléháte před kdysi tradičním duelem trochu nostalgii?

To víte, že vzpomínky mám. Byl jsem součástí Sparty a zápasy se Slovanem vždy měly extra náboj. Na hřišti bitva v dobrém slova smyslu, velký zápas pro fanoušky. Něco podobného čekám znovu, i když jsme dvě rozdílné země. Atraktivita tohoto zápasu je hlavně pro fanoušky, hráči už jsou přece jen jiná generace. Rivalita ovšem přetrvává.

Slovan nastoupí po dlouhé sérii porážek. Cítíte tady velkou šanci?

Přijeli jsme s vědomím, že chceme navázat na naše poslední výsledky a výkony, ale přes všechny události, jimiž Slovan prošel, k němu máme respekt. Mají kvalitu, vždyť byli blízko, aby prošli do skupiny Ligy mistrů. Nemáme nosy nahoře, abychom si mysleli, že nám vítězství spadne samo do klína. Vůbec ne, chceme ukázat Spartu takovou, jak se prezentuje.

Tedy že její forma roste...

Nejde jen o reprezentanty. Ukázali kvalitu v obou zápasech národního týmu, dokázali si ji pak přenést zpět do Sparty a společně s ostatními se prezentovat dobrým výkonem i v Brně. Atmosféra je dobrá, ale ne že bychom propadali nějakému uspokojení.

Má Slovan handicap, že po reprezentační přestávce ani o víkendu nehrál?

Je to dvojsečné. Noví trenéři měli prostor potrénovat a seznámit se s týmem. Jenže když nemáme herní rytmus, je to horší. Ale co jsem četl, jsou hodně odhodlaní ukázat, že je to začátek jejich nové éry.

Zápas Slovan - Sparta se hraje ve čtvrtek od 19:00, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz.

Reklama

Související témata: