Hlavní obsah

Lafata odsoudil řádění fanoušků v Bratislavě: Nebylo to o fotbale, neměl jsem chuť hrát

Robert Neumann (Bratislava)Sport.czPrávo

Dal gól, Sparta na půdě bratislavského Slovanu vyhrála 3:0, přesto úsměv na tváři fotbalisty Davida Lafaty chyběl. Letenský kapitán byl zdrcený ze skandálních událostí, které utkání provázely, nad bitkami fanoušků kroutil hlavou. „Nepatří to na žádný fotbal, natož do Evropské ligy, je to smutný,“ konstatoval Lafata.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Lafata (vlevo) a Pavel Kadeřábek oslavují vedoucí gól Sparty v Bratislavě.

Článek
Fotogalerie

Fanoušci přerušili zápas Sparty v Bratislavě.

Měli jste se spoluhráči strach, když se to strhlo?

Strach jsme neměli, byli jsme od toho daleko. Ale když víte, že na té tribuně seděly děti, kolem nich se hnaly osoby s kovovými tyčemi... Strašný.

Napadlo vás, že se vzhledem k bývalé rivalitě obou klubů může něco takového přihodit?

Dostali jsme instrukce před zápasem, co máme v takovém případě dělat, takže se s tím asi počítalo. Shromáždili jsme se tedy před hlavní tribunou, pak nás odvedli do VIP prostor, kde jsme dostali čaj. Hlava mi nebere, že se něco takového přihodí v Evropské lize, neměli jsme ani chuť zápas dohrávat.

Počítal jste spíš s variantou, že se utkání nedohraje?

Spíš s tím, že bude pokračovat. Ale moc chuti jít na trávník jsme neměli.

Řešil s vámi jako s kapitánem situaci hlavní rozhodčí?

Bavil se pouze s delegátem. Ale hrozilo prý, že se to ukončí a zápas bude zkontumovaný v neprospěch Sparty. Důvody neznám.

Zřejmě proto, že podle mnoha indicií rozpoutali incident právě skupinka ze sparťanského kotle. Přesto jste šli fanouškům po zápase poděkovat. Bylo to na místě?

Ptali jsme se trenéra, jestli máme za nimi jít. Řekl nám, abychom zatleskali z dálky, abychom to zbytečně nedráždili.

Vy osobně, šel byste poděkovat, pokud by to bylo na vás?

Udělal bych to přesně takhle, jak jsme to provedli. Tedy jen zdálky. Vím, že sparťanských fanoušků bylo na stadiónu hodně, násilnosti nedělali všichni, jenže nás hráčů je také na hřišti jedenáct, a když někdo něco zkazí, pokazí to všem. Proto je to kolektivní sport.

V Bratislavě jste jasně zvítězili. Přesto, těší vás výhra v kontextu s událostmi?

Máte pravdu, o fotbale to bohužel nebylo. Je dobře, že máme šest bodů, i když jsme nečekali, že Bern porazí Neapol. Ale zase díky tomu můžeme být ve skupině i první. Čekají nás dva zápasy doma, jeden venku, máme postup ve svých rukou, uvidíme, co z toho vznikne.

Reklama

Související témata: