Hlavní obsah

Váchův tweet vzbudil bouři, raději ho smazal. Agresivitu neschvaluji, ujišťuje

Praha
Aktualizováno

Vedení fotbalové Sparty odsoudilo chování chuligánů v Bratislavě, řádění na Pasienkách však podle letenského klubu začal pokus příznivců Slovanu proniknout do hostujícího sektoru. Hotovou bouři pak vzbudil záložník Lukáš Vácha, který na sociální síti poděkoval fanouškům s dodatkem: „Vítězství na hřišti i v hledišti. Víc to nebudu komentovat.“ Svůj tweet později smazal a na klubovém webu ho vysvětlil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fanoušci Sparty Praha během utkání základní skupiny Evropské ligy na stadiónu Pasienky v Bratislavě.

Článek
Fotogalerie

Fanoušci přerušili zápas Sparty v Bratislavě.

Fiasko pořadatelů, které povede k tomu, že jediný bratislavský stadión pro pohárové zápasy bude uzavřen. Tak komentují čtvrteční výtržnosti během utkání mezi Slovanem a Spartou na Pasienkách slovenská média.

Svůj díl však pochopitelně dostávají také příznivci letenského týmu. „Hanba padá i na hlavu sparťanských chuligánů. Primitivy, kteří se po letech na Slovensku zase připomněli tím nejstupidnějším způsobem. Sparto Praha, takovéto omezence přivažte doma k řetězu a nevyvážejte je za hranice, nikdo normální o ně nestojí," píše list Šport.

Začali si příznivci Slovanu, tvrdí Sparta

Sparta výtržnosti odsoudila, nesouhlasí však s tím, že je začali její fanoušci.

„Už máme víc informací než bezprostředně po utkání. K zásadním patří zjištění, že celou situaci vyeskalovala skupinka lidí hlásící se ke Slovanu, která se zezadu natlačila do sektoru s fanoušky Sparty," řekl pro ČTK mluvčí letenského klubu Ondřej Kasík.

Odlišný názor však zastává bratislavský klub. Slovan odsoudil výtržnosti diváků s tím, že domácí příznivce napadli fandové letenského týmu. "Lidé, kteří na tribuny nepatří, pokazili sportovní zážitek tisícovkám fanoušků na stadiónu, u televizních obrazovek, ale i samotným aktérům utkání. Uvědomujeme si vážnost případu a potřebu jeho důkladného vyšetření. Jsme připraveni poskytnout dostupné informace a součinnost policii," reagoval Slovan Bratislava v prohlášení, které ČTK poskytl jeho mluvčí Tomáš Cho.

Vácha: Násilí na stadiónech neschvalujeme

Na sociálních sítích se během pátku řeší také nešťastný Váchův tweet. „Kdo má nějakou inteligenci a zná mě, tak ví, jak jsem to myslel," ohradil se Lukáš Vácha v rozhovoru pro Radiožurnál.

„Násilí na stadiónech neschvaluji ani já, ani nikdo jiný v týmu. Po utkání jsem na sociálních sítích poděkoval za podporu fanouškům, kteří přijeli slušně fandit. Rozhodně jsem to nemyslel tak, že schvaluji jakoukoli formu agresivity," vysvětluje Vácha na klubových stránkách sparta.cz. „Je mi líto, pokud si to někdo vyložil jinak," dodal.

Klub může požadovat náhradu škody

Sparta prodávala vstupenky do svého sektoru na jméno. A pokud bude jednotlivým výtržníkům prokázána vina, bude po nich požadovat náhradu škody. „Může se to stát. Je to cesta, kterou v rámci zákonů České republiky chceme využívat i na domácím stadiónu," avizuje Kasík.

Vysvětluje také, proč šli hráči svým fanouškům navzdory výtržnostem po zápase poděkovat. „Zástupci bezpečnostní služby nás požádali, abychom alespoň symbolicky příznivcům poděkovali, protože se obávali, že by se situace opět mohla vyostřit. Poděkování proto mířilo jen k fanouškům, kteří se nedopouštěli výtržností."

Poděkovat, ale jen z dálky

Sami hráči si nebyli jistí, jak mají po zápase ve vypjaté atmosféře zareagovat. „Ptali jsme se trenéra, jestli máme jít fanouškům děkovat. Řekl nám, abychom zatleskali z dálky, abychom to zbytečně nedráždili," potvrzuje kapitán David Lafata.

Kdyby měl rozhodnout on, postupoval by stejně. „Udělal bych to přesně takhle, jak jsme to provedli. Tedy jen zdálky. Vím, že sparťanských fanoušků bylo na stadiónu hodně, násilnosti nedělali všichni, jenže nás hráčů je také na hřišti jedenáct, a když někdo něco zkazí, pokazí to všem. Proto je to kolektivní sport," poukazuje Lafata.

Reklama

Související témata: