Hlavní obsah

Selhali jsme už poněkolikáté. Ale herně jsme nepropadli, hájil se trenér vyřazené Sparty

Bern

Třetí kolaps v klíčovém boji na mezinárodní scéně! Fotbalisté Sparty Praha ve čtvrtek nezvládli bitvu v Bernu při posledním duelu skupiny Evropské ligy. Ve hře bylo přitom přezimování v druhé nejprestižnější klubové soutěži starého kontinentu. Zmar potkal letenskou družinu už potřetí v klíčovém okamžiku na mezinárodní scéně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklamaný trenér Sparty Vítězslav Lavička na Stade de Suisse ve švýcarském Bernu.

Článek
Fotogalerie

Svěřenci trenéra Vítězslava Lavičky nezvládli minulý rok v létě předkolo Evropské ligy s neznámým Häckenem, letos pak neuspěli v boji o Ligu mistrů s Malmö. Bern je třetím korálkem v řadě marnosti.

„Je faktem, že jsme v důležitém zápase selhali už poněkolikáté. Vývoj utkání byl ale tentokrát vyrovnaný. Do šancí se dostaly oba týmy, nikdo je však nedokázal využít. Rozhodující byl pokutový kop," posteskl si Vítězslav Lavička, trenér Sparty.

Pražanům vzaly naději promarněné šance. Absence kapitána a kanonýra Lafaty se ukázala být mnohem bolestivější, než si na Letné připouštěli. „Odehráli jsme dobré utkání, ale neproměnili jsme šance. I bez Davida jsme si vytvořili dostatek příležitostí. Jenže problém byl s jejich využitím," posteskl si kapitán Pražanů Mario Holek po vyřazení.

Měli jsme navrch, myslí Brabec

„Bylo znát, že nám David chybí. I tak jsme měli dost šancí, abychom zápas dovedli k úspěšnému konci, v nějž jsme věřili. Ale realizace koncovky nebyla dobrá. Měli jsme přitom v utkání navrch," přemítal obránce Jakub Brabec.

Za bezbrankového stavu mohl Spartu nasměrovat do dalších bojů Krejčí, jenže Mvogo jej vychytal. Když pak Hoarau pokořil jinak fantastického Štěcha z pokutového kopu, měli Pražané ještě dvě šance zápas zvrátit. Nicméně Hušbauerovu hlavičku Mvogo skvěle vyrazil, Holek pak z malého vápna nepochopitelně přestřelil.

„Jsem velice zklamaný. Bern měl docela hodně šancí, ale podařilo se mi je chytit. Nicméně od toho v brance jsem. Při penaltě mi chyběl kousíček, abych míč zastavil. Z mého pohledu pokutový kop určitě nebyl. Přijeli jsme vyhrát. Jsem výsledkem zdrcený," soukal ze sebe brankář Sparty Marek Štěch. „Problém byl, že jsme pustili Bern do vedení. V závěru jsem měl velkou šanci, kterou jsem neproměnil. To rozhodlo," přiznal Holek.

Neuspěli jsme v pokutovém území, smutnil kouč

„Nemyslím si, že jsme herně propadli. Neuspěli jsme však v pokutovém území, což je pro výsledky určující. My jsme mohli ještě vše zvrátit, ale v klíčovém okamžiku jsme selhali, když Mario Holek netrefil odkrytou branku," mínil Lavička.

V euforii se naopak topil obránce Jan Lecjaks, který se s Bernem může těšit na pondělní losování jarní fáze Evropské ligy. „Udělali jsme si veselé Vánoce," juchal se spoluhráči v útrobách stadiónu.

„Už proti Neapoli jsme ukázali, že doma jsme skoro neporazitelní. Byli jsme Spartě vyrovnaným soupeřem, podali jsme velice kompaktní výkon. Rozhodly dvě proměně šance. Nám navíc určitě pomohlo, že nenastoupil Lafata, který je nejlepším útočníkem Sparty. Získali jsme tak výhodu," byl si jistý Lecjkas, že s Lafatou v sestavě by Pražané byli mnohem tvrdším oříškem.

Reklama

Související témata: