Hlavní obsah

V Lomu už liberečtí fotbalisté dostali výprask. Před reparátem se těšili, že nemusí na dostihové závodiště

Braga

Není nepodobná domovskému stadiónu libereckého Slovanu. I aréna fotbalové Bragy, kde Severočeši nastoupí ve čtvrtek večer k utkání Evropské ligy, je posazená na skále v místě bývalého lomu. Ostatně jedním z užívaných názvů je A Pedreira, v překladu Lom. Tím však podobnost stadiónů obou soupeřů končí.

Foto: Profimedia.cz

Fotbalový stadión v Braze stojí na místě bývalého lomu a jednu jeho stranu tvoří skalní stěna.

Článek

Kapacita arény, vybudované pro ME 2004, je 30 286 míst, byť hřiště lemují jen dvě tribuny. Za jednou z branek stráň zakrývají vzrostlé stromy. Na protilehlé straně se tyčí skalisko, které zdobí obří velkoplošná obrazovka. Originální řešení stadiónu si dokonce vysloužilo dvě významná ocenění za architekturu. A místní jsou na fotbalový stánek náležitě hrdí.

„Připadáme si trochu jako doma. Ale jenom trochu," vykládal kapitán Slovanu David Pavelka před čtvrtečním duelem. „Skála je jistou paralelou, ovšem tou podobnost končí. Když jsme po příjezdu do stadiónu vešli do výtahu, který nás dopravil přímo do šatny, rázem jsme byli v jiné realitě," culil se při popisu zázemí liberecký trenér Jindřich Trpišovský. „Největší rozdíl je v perfektním hřišti. U nás povrch připomíná dostihové závodiště. V Braze mají nádherný koberec," rozplýval se Pavelka nad čerstvě střiženým trávníkem.

Liberec večer nastoupí už na pátém stadiónu při podzimním putování Evropskou ligou. Netanja, Split, Marseille, Groningen a nyní Braga. „Letos nám los přál a zažili jsme top stadióny jako třeba v Marseille nebo tady v Braze. Já jsem si navíc zahrál ještě s reprezentací v Amsterdamu," lebedil si Pavelka, jakými fotbalovými chrámy během pár měsíců prošel.

Nádherný stadión, rozplýval se trenér

„Pro mě je krásný každý stadión. Vždyť já minulý rok trénoval druhou ligu, předtím třetí a ještě o kousek dál v minulosti byl jen v divizi," smál se Trpišovský. „Když jsme byli v Rumunsku nebo v Košicích, tak trenér o nic nepřišel," kontroval Pavelka při vzpomínce na rok staré neúspěšné snažení o postup do Evropské ligy.

„Stadión ve Splitu, kde je atletická dráha, měl svoje kouzlo. V Marseille šlo o nádherný fotbalový stánek, v Groningenu o moderní arénu a v Braze jsme zase narazili na výjimečnou architekturu. Rozhodně jde o nádherný stadión," skládal komplimenty Trpišovský. „Ale já hlavně doufám, že stejně jako všechny letošní fotbalové výpravy, nám i tato vynese tři body," připomínal trenér Liberce, že Slovan venku v Evropské lize ještě neprohrál.

Každopádně Severočeši už v Lomu zažili jedno velké ponížení. Před devíti lety Braga v Poháru UEFA, předchůdci Evropské ligy, doma ve vzájemné konfrontaci slavila vítězství 4:0. Šlo o jednu ze dvou největších porážek severočeského klubu v evropských pohárech. Stejný příděl schytali Severočeši už jen od Dortmundu.

V nynějším kádru Severočechů není jediný pamětník bitvy s Bragou, kterou zažili třeba Pudil, Hodúr, Holenda či Zápotočný a na lavičce trenér Lavička. „Maséři vzpomínali, že to v Braze nebylo dobré utkání. Pro nás jde o vykřičník. Michal Konečný říkal, že s námi nemusí, protože už tady jednu čtyřku schytal," smál se Pavelka.

Ve skutečnosti Konečný s výpravou necestoval kvůli množství zraněných, jimž se doma musí věnovat. „Kladl nám na srdce, abychom nepřivezli další čtyřku," vyprávěl Pavelka před večerním duelem.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen