Hlavní obsah

Fotbalisty čekají v kvalifikaci ME Němci a Slováci

Čeští fotbalisté budou bojovat o postup na mistrovství Evropy v roce 2008 s Německem, Slovenskem a Irskem. Dalšími soupeři ve skupině D jsou Wales, Kypr a San Marino. Rozhodl o tom páteční los ve švýcarském letovisku Montreux.

Foto: UEFA

Euro 2008 bude hostit Rakousko a Švýcarsko ve dnech 7. - 29. června.

Článek

Kvalifikace začne na podzim a z každé skupiny postoupí na závěrečný turnaj do Rakouska a Švýcarska dva týmy. O pořadí zápasů rozhodne schůzka zástupců jednotlivých svazů.

Losování řídily hvězdy pořadatelských zemí Andreas Herzog a Stéphane Chapuisat, který vytáhl míček se jménem České republiky.

Favorité skupiny jsou Češi a Němci

Soupeři českého týmu v kvalifikaci na fotbalové mistrovství Evropy 2008 se shodují, že jednoznačným favoritem na postup na závěrečný turnaj je právě Brücknerův tým společně s Německem.

Postoupí čeští fotbalisté na EURO 2008?
Hlasujte v anketě na konci článku.

"To je bez debat. Ale tak jednoduchá cesta na šampionát nebude, Wales, Irsko a Slovensko jsou nepříjemnými soupeři, se kterými snadno můžete prohrát," citovala brankáře Olivera Kahna agentura SID.

Podle jeho spoluhráče z národního týmu i Bayernu Mnichov Michaela Ballacka nebude klíčem k postupu dvojzápas s českým týmem. "Podle mě se rozhodne na ostrovech. Když přečkáme bez úhony duely v Irsku a Walesu, postoupíme," uvedl.

Manažera německé reprezentace Olivera Bierhoffa los potěšil. "Zvlášť, když se podívám na složení skupiny B," poukázal na to, že los k sobě postavil silnou trojici Francie, Itálie, Ukrajina. Jako manažerovi mu udělalo radost, že co se týče cestování narazili Němci na ideální soupeře.

Na porážku zapomněli

Ve výčtu favoritů skupiny jmenoval Bierhoff čtyři týmy, ale Slovensko vynechal, jako by už zapomněl na to, že v září Němci v Bratislavě prohráli v přípravě 0:2. Oba týmy mají vyrovnanou bilanci, po válce se utkaly jen dvakrát, poprvé v Brémách v roce 2001 zvítězili domácí také 2:0.

S Irskem mají Němci ještě horší zkušenosti. Porazili je naposledy v roce 1979, soutěžní zápas s nimi sehráli jediný: před čtyřmi lety na světovém šampionátu v Japonsku a Koreji remizovali 1:1, když Robbie Keane vyrovnal v poslední minutě. Kapitánem byl tehdy Steve Staunton, který mezitím povýšil do trenérské funkce.

Kouč Walesu John Toshack měl ze složení skupiny podle svých slov velký respekt. "Němci jsou pořád hodně silní a také Češi v posledních letech potvrzují, že patří ke světové špičce," uvedl Toshack a oddechl si, že se nebude muset trmácet třeba do Ázerbájdžánu a Kazachstánu.

Kvalifikace ME 2008
Skupina A
Portugalsko, Polsko, Srbsko a Černá Hora, Belgie, Finsko, Arménie, Kazachstán, Ázerbájdžán
Skupina B
Francie, Itálie, Ukrajina, Skotsko, Litva, Gruzie, Faerské ostrovy
Skupina C
Řecko, Turecko, Norsko, Bosna a Hercegovina, Maďarsko, Moldavsko, Malta
Skupina D
Česká republika, Německo, Slovensko, Irsko, Wales, Kypr, San Marino
Skupina E
Anglie, Chorvatsko, Rusko, Izrael, Estonsko, Makedonie, Andorra
Skupina F
Švédsko, Španělsko, Dánsko, Lotyšsko, Island, Severní Irsko, Lichtenštejnsko
Skupina G
Nizozemsko, Rumunsko, Bulharsko, Slovinsko, Albánie, Bělorusko, Lucembursko

Reklama

Související témata: